Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Kroppens supersanse­r og superkreft­er

Kroppens

-

Kroppen tilpasser seg hele tiden, og genetiske variasjone­r gir oss superkreft­er.

Inni nesten hver eneste celle i kroppen din finnes det tre milliarder tegn med genetisk kode. Skjult blant disse ligger rundt 20 000 gener som bærer med seg instrukser til å lage proteiner. Noen lager strukturel­le stillaser, som kollagenet i huden. Andre er enzymer som styrer kroppens kjemi. Noen er budbringer­e som overfører signaler, og andre er involvert i transport eller lagring av substanser som skal inn og ut av celler og vev.

Når celler deles for å danne sperma og egg, må alle de tre milliarder tegnene kopieres for å kunne overføres til neste generasjon, og i denne prosessen forekommer det nødvendigv­is feil. Forandring­er i genene fører til endringer i proteinene, og ulike mutasjoner har dramatisk forskjelli­ge konsekvens­er. Se for deg at denne setningen er et gen: «Ingen er så brukbar som poteten.» Hvis du bytter ut «å» med «o» (noe som innen genetikken kalles punktmutas­jon), kan du fortsatt forstå setningen. Men hvis du bytter ut «I» med «U», slik at «Ingen» blir «Ungen», blir det en helt annen setning. Dette er en «missense»-mutasjon.

Noen ganger settes det et brått punktum halvveis inn i setningen, slik som i «Ingen er så.» Dette kalles en «nonsensmut­asjon», og den forkorter proteinet. I andre tilfeller innsettes eller fjernes bokstaver midt i koden. Da kan også bokstavene forbyttes og forflyttes, slik at koden blir en helt annen: «Iwngne er sxå vbrubrka sotpm poteten.» Dette kalles en rammeskift­emutasjon. Deler av gener, eller hele gener, kan også bli duplisert, helt fjernet eller krysset sammen.

Ikke alle slike feil er av det gode, men disse mutasjonen­e er også evolusjone­ns drivkraft. Mange feil korrigeres automatisk av kroppen, noen gir noen små ulemper, og andre kan skape alvorlige genfeil. Men noen av dem kan vise seg å være fordelakti­ge, og noen enda færre kan gi uventede superkreft­er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway