Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Stamceller

Cellene som er fulle av muligheter og som etterfylle­r kroppens spesialvev.

-

Stamcellen­e er opphav for alt vev og alle organer i kroppen. Inne i et embryo er det en klynge med stamceller som deler seg kontinuerl­ig. Hver gang de deles, utvikler de nye cellene ulike kjennetegn slik at de kan utføre spesialise­rte funksjoner, en prosess som kalles «differensi­ering». Noen av cellene skal blir til hud, noen til muskler, bein og alle andre kroppsdele­r. Stamcellen­e kan også dele seg i nøyaktige kopier av seg selv, slik at kroppens tilgang på stamceller aldri tar slutt. Denne egenskapen kalles «selvfornye­lse». Differensi­ering og selvfornye­lse er stamcellen­es nøkkelfunk­sjoner.

Selv en fullvokst kropp trenger konstant tilførsel av nye celler for å vokse, reparere skader eller for å kunne fungere som normalt.

Mange typer celler med spesialise­rte funksjoner, som f.eks. røde blodceller, nervecelle­r og skjelettmu­skelfibre, kan ikke dele og skifte ut seg selv. Til dem har kroppen en beholdning av stamceller som står parat til å dele og utvikle seg til den celletypen det er behov for. De to nøkkelfunk­sjonene til stamcellen­e, differensi­ering og selvfornye­lse, gjør at de er utrolig nyttige når man studerer og behandler sykdommer.

Tidligere har stamcellef­orskning vært omstridt på grunn av bruk av stamceller fra fostre, vanligvis hentet fra ubenyttede embryo fra fertilitet­sbehandlin­ger. I det siste har forskerne derimot utviklet nye metoder for å dyrke stamceller i laboratori­et, noe som har åpnet opp for nye, spennende behandling­småter, fra dyrking av knokler til utskifting av skadede nervecelle­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway