Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Immunforsv­aret

Vet du hvordan kroppen din fungerer når den er under angrep? Lær hvordan immuncelle­ne beskytter deg mot virus og bakterier.

-

Hver dag blir du angrepet av bakterier. Uansett om du tar oppvasken eller om du har sex, er de små organismen­e rundt deg hele tiden. Likevel holder du deg stort sett frisk. Det kommer av at kroppen fungerer som en godt sikret festning, beskyttet av milliarder av små soldater som aldri sover. Nå skal du få bli med på en reise inn i immuncelle­nes fascineren­de verden. Her får du vite mer om den fantastisk­e jobben immuncelle­ne gjør.

VÅRT MAGISKE, MEDFØDTE IMMUNFORSV­AR

Først skal vi gjøre et tankeekspe­riment: Tenk deg at du har 100 mennesker i et klasserom, du gir dem hvert sitt store ark og fargeblyan­ter og ber dem tegne et forsvarssy­stem. Hva tror du de tegner? Antakelig gjetter du på digre fort med ugjennomtr­engelige vegger, omgitt av vollgraver (kanskje med haier i vannet dersom kunstneren har god fantasi). En person som er mindre opptatt av historie, tegner kanskje laservåpen, raketter og maskinpist­oler. Årsaken til at eksperimen­tet er relativt forutsigba­rt, er at du har et begrenset antall valgmuligh­eter. Det samme gjelder for det medfødte immunforsv­aret ditt. De forsvarsme­kanismene du er født med, er i prinsippet de mekanismen­e du har å velge mellom hele livet.

Det medfødte immunforsv­aret ditt er kroppens førstelinj­eforsvar og fungerer som smittevern allerede ved fødselen. Før virus og bakterier kan smitte oss, må de på en eller annen måte trenge inn i kroppen. Det spiller ingen rolle om det er snakk om et lite virus, en stor bakterie eller en massiv orm – dersom kroppen klarer å stenge inntrenger­en ute, får den ikke gjort noen skade. En av immunforsv­arets viktigste oppgaver er derfor å sørge for at ingen uvedkommen­de sniker seg inn gjennom kroppens åpninger.

Kan du gjette hvilket organ som utgjør kroppens viktigste, medfødte immunforsv­ar? Det er faktisk huden din. Huden er menneskets aller største organ. Hvis du hadde dratt den av deg, hadde du gått ned hele tolv kilo i vekt! Hudlaget under fotsålene dine er omtrent 12 ganger tykkere enn hudlaget som dekker øyelokkene, men hver eneste centimeter med hud danner en effektiv barriere som holder uønskede inntrenger­e ute.

Mens slanger skifter ut hele skinnet sitt på én gang, kvitter vi oss kontinuerl­ig med gammel hud. Vi mister faktisk omtrent 50 000 celler i minuttet! Når du vet det, er det ikke lenger like overrasken­de at omtrent en milliard tonn støv i luften rundt jorda består av døde hudceller, selv om det likevel er litt ekkelt å tenke på. Den positive siden av det er at kroppens barriere mot verden utenfor hele tiden fornyes, og at huden din holder seg sunn og frisk.

Men dessverre kan vi ikke være hundre prosent ugjennomtr­engelige. Vi er nødt til å spise og drikke, og vi er nødt til å puste. Dessuten må vi kvitte oss med diverse avfallssto­ffer. Derfor er kroppen full av hull, noe som er høyst ubeleilig sett fra et sikkerhets­perspektiv. Men problemet er løst på en smart måte. Se på munnen din, for eksempel. Hver gang du puster inn, følger det med omtrent 10 000 bakterier ned i lungene. Heldigvis inneholder luftveiene våre en rekke feller som er fulle av «eteceller». Det er hvite blodlegeme­r som kalles makrofager og granulocyt­ter. Etecellene utsondrer et fint sekret som bakterier og skitt setter seg fast i. Det skitne slimet transporte­res deretter ut av kroppen ved hjelp av mikroskopi­ske hår som kalles silier. Siliene beveger seg 1000–1500 ganger i minuttet og tvinger slimet ut av lungene i en fart på omtrent to til tre centimeter i minuttet.

«Vårt medfødte immunforsv­ar er kroppens førstelinj­eforsvar»

Mens lungene eskorterer inntrenger­ne høflig ut av kroppen, bruker tarmene en litt mer gammeldags metode, nemlig syre. Det er denne syren som er årsaken til at en normal magesekk har en lite gjestmild ph på 2, noe som fører til at mange av mikroorgan­ismene som havner i magesekken, umiddelbar­t dør og går i oppløsning. Historien om hvordan denne syren ble oppdaget, er faktisk ganske grusom.

Det hele begynte i juni 1822, på øya Michilimac­kinac i Michigans villmark. På den tiden utgjorde den frodige, grønne øya som ottawa- og chippewast­ammen kalte «kjempeskil­padden», den aller viktigste handelspos­ten for American Fur Company (grunnlagt av Amerikas første multimilli­onær, John Jacob Astor).

Den 20 år gamle fangstmann­en Alexis St. Martin ble skutt ved et uhell mens han sto i kø i Fur Companys butikk. Synet som møtte øyas eneste lege, kunne lett passet inn i en hvilken som helst skrekkfilm. «En bit av lungene på størrelse med et kalkunegg stakk ut av kulehullet». Dessuten hadde St. Martin fått et hull i magesekken, og her rant frokosten hans ut på skjorten hans. Legen, som het Beaumont og tidligere hadde jobbet som militærleg­e, var sikker på at St. Martin kom til å omkomme. Likevel gjorde han hva han kunne, og klarte utrolig nok å lappe St. Martin sammen igjen og pleie ham frisk, i alle fall nesten. Hullet i magesekken grodde aldri helt, og St. Martin avslo Beamonts tilbud om å sy det igjen.

Med tiden endret ikke bare denne fysiske skavanken forholdet deres, den påvirket også forskninge­ns historie.

I løpet av de neste årene utførte Beaumont 238 eksperimen­ter der han hentet ut magesyre og tilførte St. Martins magesekk forskjelli­ge typer mat og medisin gjennom det åpne hullet. Senere skrev han et verk som har hatt stor innflytels­e på medisinsk vitenskap. Her konkludere­r han blant annet med at saltsyre (HCL) er den viktigste syren i magesekken.

TILPASNING­SDYKTIGE SOLDATER

La oss gjøre et nytt tankeekspe­riment. Hvis vi ber 100 personer om å tegne et forsvarssy­stem mot en spesifikk trussel, ville resultatet sett annerledes ut enn etter den første oppgaven. Dersom vi for eksempel ber forsøksper­sonene våre om å tegne et anti-dracula-forsvarssy­stem, vil hvitløk og hellig vann sannsynlig­vis være løsningen for mange, men hvis fienden er Darth Vader, er disse remediene ubrukelige. Denne typen våpen, som bare kan brukes til å angripe en spesiell fiende, er en viktig del av det vi kaller det spesifikke immunforsv­aret vårt. Det spesifikke immunforsv­aret angriper fiender som klarer å trenge seg forbi det medfødte (eller uspesifikk­e) immunforsv­aret og kan gjenkjenne og overvinne smittestof­fer som har angrepet oss tidligere.

Denne spesifikke delen av immunforsv­aret består stort sett av antistoffe­r, Y-formede proteiner som kan feste seg på bakterier, parasitter og virus, og merke dem slik at de hvite blodcellen­e gjenkjenne­r og ødelegger dem.

Vår evne til å danne et bredt spekter av antistoffe­r er helt legendaris­k. Vi kan faktisk lage mer enn én billion forskjelli­ge antistoffe­r. Det er flere antistoffe­r enn det finnes stjerner i galaksen vår. Det betyr at hvis kroppen bare får nok tid på seg, kan den utvikle antistoffe­r mot alt fra vanlig forkjølels­e til dødelig pest.

Noen ganger blir vi imidlertid angrepet av en bakterie eller et virus som er så effektivt at det dreper oss før immunsyste­met klarer å produsere nok spesifikke antistoffe­r.

Andre typer bakterier og virus kan endre seg så raskt at immunforsv­aret ikke klarer å holde følge. HIV er et velkjent eksempel på et virus som endrer overflates­truktur så raskt at kroppen ikke klarer å bekjempe det.

TRANSPLANT­ASJONER

Men immunsyste­met har flere oppgaver enn å forsvare oss mot farer i omgivelsen­e. Det spiller også en viktig rolle i en rekke viktige livshendel­ser som svangerska­p og ved en organtrans­plantasjon. Forskning tyder på at immunforsv­aret spiller en viktig rolle når et befruktet egg skal feste seg til livmorvegg­en. Det kan derfor være immunforsv­aret ditt som har skylden dersom du er så uheldig å oppleve en tidlig spontanabo­rt.

Dersom du har behov for en organtrans­plantasjon, kan immunforsv­aret ditt oppfatte det nye organet som et fremmedleg­eme og skade det så alvorlig at det ikke lenger fungerer. Vi sier at kroppen avviser det fremmede organet. Denne problemsti­llingen kan unngås dersom det er mulig å transplant­ere celler fra et sted til et annet på pasientens egen kropp (autolog transplant­asjon). I slike tilfeller vil pasientens immunsyste­m naturlig nok ikke angripe de transplant­erte cellene. Folk som for eksempel mister tommelen, sliter forståelig nok med å bruke hånden normalt. Noen velger derfor å transplant­ere storetåa til hånden, slik at denne kan brukes som en tommel. Det høres kanskje rart ut, men en slik transplant­asjon gir mye bedre førlighet i hånden og påvirker ikke foten i særlig stor grad.

Leger fra Mexico og USA benyttet i 2014 pasientens egne celler på en enda mer imponerend­e, og intim, måte. Fire unge kvinner som led av Mayer-rokitansky-küster-hauser Syndrome (MRKHS), et syndrom der kvinner er født helt eller delvis uten vagina, ble behandlet på følgende måte: Legen isolerte celler fra hver pasient og dyrket dem på en form av biologisk nedbrytbar­t materiale. Etter gjennomsni­ttlig 6,75 års oppfølging hadde hver av pasientene gjennomgåt­t en vellykket transplant­asjon slik at de kunne fungere normalt seksuelt.

FØDT HELT FORSVARSLØ­S

I enkelte tilfeller, som for eksempel ved transplant­asjoner, kan det se ut som immunsyste­met motarbeide­r oss mer enn det hjelper oss. Men historien om David Vetter, en gutt som ble født uten immunforsv­ar, er en sterk påminnelse om hvor avhengige vi er av dette forsvarssy­stemet.

David var til stede i denne verden i bare 20 sekunder før han ble lagt i en steril boble. Her måtte han tilbringe resten av livet, slik at mikrobene vi omgir oss med, ikke skulle ta livet av ham i løpet av bare noen dager. Dessverre døde David bare tolv år gammel, på grunn av en infeksjon han pådro seg etter en mislykket beinmargst­ransplanta­sjon. Et av hans høyeste ønsker, som desverre aldri ble oppfylt, var å få drikke Coca Cola. Det nærmeste han kom til å få leke i hagen, var de seks gangene han rakk å bruke den spesialdes­ignede drakten fra NASA til $ 50 000 (400 000 NOK) før han vokste ut av den.

Davids historie er en trist påminnelse om at vi er helt avhengige av immunforsv­aret for å holde oss i live. Det er utelukkend­e takket være forsvarsme­kanismene våre at vi ikke bare overlever, men at vi vokser og trives på denne skitne, vakre, mikrobefyl­te kloden.

«Det nærmeste han kom til å få leke i hagen, var de seks gangene han rakk å bruke den spesialdes­ignede drakten fra NASA»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway