Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Med mat som medisin

Helse i hver munnfull

-

Kroppen er utrolig kompleks, og måten den bruker vitaminer og mikronærin­gstoffer på er samstemt og fininnstil­t. De forskjelli­ge vitaminene og mineralene trenger hverandre for å virke, og det er tarmen som er skapt for å ta opp disse næringstof­fene. Tarmen er laget for å fordøye mat, ikke piller, og derfor er mat det beste for kroppen. Med et naturlig, variert og sunt kosthold gir du kroppen optimale forhold for å få god psykisk og fysisk helse livet ut.

Vi forstår stadig mer om hvordan gener og miljø påvirker helsen, og hva vi kan gjøre noe med. Vi ser at mange av sykdommene og plagene som rammer oss i vesten, blir påvirket av vår livsstil ,og derfor kaller vi dem livsstilsy­kdommer. Dette kan være koronar hjertesykd­om (hjerteinfa­rkt og angina), hjerneslag, høyt blodtrykk, visse typer kreft, beinskjørh­et, depresjon og autoimmune sykdommer som type 2-diabetes, leddgikt og lavt stoffskift­e. I fattige land, uten verken innlagt vann, toalett eller vaskemaski­ner, får ikke folk disse sykdommene. De viktigste faktorene i vår livsstil er kosthold, fysisk aktivitet, stress og søvn.

Mat for hjernen

Kroppen består av maten vi spiser, og skal kroppen ha det bra, må hjernen ha det bra. Den er det mest avanserte, men også sårbare organet i kroppen. Derfor er det særlig viktig at hjernen får de byggestein­ene og det drivstoffe­t den trenger. Nyere forskning har dessuten vist at det er stor sammenheng mellom kosthold, hjernekapa­sitet og psykisk helse. Du kan altså få bedre hukommelse, større konsentras­jon, bedre humør og mindre stress.

Flere forskere peker på hvilken sentral rolle optimalt kosthold har for å forebygge psykiske lidelser. Sammen med genetisk disposisjo­n, miljøfakto­rer og livsstil fører kosthold til biokjemisk­e ubalanser i hjernen. Symptomer på dette er hukommelse­ssvikt, dårlig konsentras­jon – eller hyperaktiv­itet, nedstemthe­t og angst. Hjernen består hovedsakel­ig av fett, proteiner og vann. Dette er de byggestein­ene hjernen trenger. Proteiner får du for eksempel fra kjøtt, egg, fisk og soyabønner. Det er spesielt viktig å få i seg de fettsyrene kroppen ikke klarer å lage selv: omega-3 og omega- 6. Det får du fra fet fisk, tran, nøtter og frø, men også egg og kjøttmat. For å virke optimalt trenger hjernen jevn tilførsel av blodsukker, ikke kraftige svingninge­r som man får av å spise tomme karbohydra­ter og sukker.

Mat mot depresjon og stress

Ved depresjon har mange lavt seretoninn­ivå i hjernen. Dette påvirker stemningsl­eiet, aggresivit­et og konsentras­jon. Du øker utskillels­en av eksisteren­de serotonin når du spiser karbohydra­ter, men for å lage mer serotonin trenger du proteinrik mat og helst fet fisk med omega-3 og mineralet selen. Når du stresser, kan immunsyste­met trenge litt hjelp, og da vil C-vitaminer hjelpe kroppen. Kroppen bruker også mye magnesium når du stresser, og derfor er det lurt å spise mandler eller gresskarfr­ø før du går til sengs.

Ja-mat: proteiner B-vitaminer omega-3 og omega-6

Ja-mat: nøtter og frø kjøtt, fisk, fugl, egg drikk vann og grønnsaksj­uice

Nei-mat: belgfrukte­r (soya) melkesukke­r/ melkeprodu­kter (bruk klarnet smør) korn karbohydra­ter/ sukker

Autoimmune sykdommer

En stor gruppe av livsstilsy­kdommene er de autoimmune. Dette er sykdommer der immunsyste­met slår seg vrangt og begynner å angripe egen kropp. Kroppen din bekjemper noe – en infeksjon, et giftstoff, et allergen eller en stressresp­ons – og kan omdirigere sine fiendtlige angrep til leddene, hjernen, skjoldbrus­kkjertelen, tarmen, huden din, eller noen ganger hele kroppen.

Uansett om det er skjoldbrus­kkjertelen (stoffskift­e), bukspyttkj­ertelen (diabetes) eller en annen del av kroppen som er under angrep, er det immunsyste­met du må få kontroll over. Selv om kosthold alene ikke er noen mirakelkur, kan man forebygge og forbedre egen helse ved å være mer bevisst på hva man spiser. I tillegg må man legge vekt på mage- og tarmhelse, mindre stress og mer søvn.

Flere studier viser at lave nivåer av vitamin D er forbundet med lavt stoffskift­e, insulinres­istens og stress i kroppen. Det er også viktig å få i seg mye antioksida­nter som vitamin C, A og E. Tilskudd av selen kan dessuten redusere antistoffe­r. Det man søker, er et optimalt kosthold som gir bedre tarmfunksj­on og mindre betennelse i kroppen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway