Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Gjenbruk av plastflask­er

Kan det være farlig å skylle plastflask­er og bruke dem om igjen?

-

Bakterier kan vokse på plastoverf­later, så det er veldig viktig at du vasker plastflask­er og andre drikkeflas­ker før du bruker dem på nytt. Bruk flaskekost og varmt såpevann, da kommer du lettere til i alle kriker og kroker. Men huske at slike plastflask­er vanligvis er laget av tynn polyetylen­tereftalat (PET), en plasttype som etter hvert vil bli full av små sprekker. Disse sprekkene gir bakteriene mange små gjemmested­er der de kan formere seg.

Du har kanskje hørt rykter om at komponente­r fra plasten etter hvert lekker ut i flaskens innhold? I Norge regulerer mattilsyne­t og Eu-kommisjone­n embalasje som kommer i kontakt med mat og drikke. Det er de som lager regelverke­t som bestemmer hvilke typer plast som kan brukes, og mengden plast som kan overføres til maten vår uten at det er helseskade­lig.

Bisfenol A (BPA) er det kjemiske stoffet som oftest nevnes i denne sammenheng­en, men foreløpig finnes det ingen bevis for at denne plasten er farlig for mennesker. Dessuten brukes BPA utelukkend­e ved produksjon av harde polykarbon­atflasker og finnes dermed ikke i de myke engangsfla­skene. Dersom du er bekymret, er det fullt mulig å kjøpe en flaske av glass eller aluminium. Den kan brukes i det uendelige og inneholder ingen skadelige stoffer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway