Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Hva er elektrolyt­ter?

Disse små ionene er helt essensiell­e for normal nerve- og muskelfunk­sjon.

-

Kroppen er som et stort biokjemisk batteri. For at nerver og muskler skal fungere optimalt, må kroppen oppretthol­de riktig balanse av spesielle ioner som vi kaller elektrolyt­ter. De viktigste elektrolyt­tene våre er natrium (Na+), kalium (K+), kalsium (Ca2+), klorid (Cl-) og bikarbonat (HCO3-).

Natrium og kalium er viktige komponente­r i et spesielt pumpesyste­m. Det er dette pumpesyste­met som oppretthol­der det elektriske potensiale­t i cellevegge­n i kroppens nerve- og muskelcell­er. Når nervecelle­ne stimuleres, åpnes egne porter i cellevegge­n, og ionene strømmer ut. Det er slik de elektriske impulsene dannes.

Negativt ladede ioner balanserer natrium og kalium. Kalsium er viktig for at muskulatur­en skal kunne trekke seg sammen, og for kommunikas­jon mellom nervecelle­ne. Bikarbonat virker som en ph-buffer og sørger for at miljøet i kroppen ikke blir for surt.

Når du svetter, mister du ikke bare vann, du mister også disse livsviktig­e elektrolyt­tene. Dersom du bare drikker rent vann etter trening, erstatter du dem ikke heller. Du kan få i deg en viss mengde elektrolyt­ter gjennom maten, men toppidrett­sutøvere drikker ofte egne sportsdrik­ker for å hjelpe kroppen med å restituere seg raskere.

«Kalsium er viktig for at muskulatur­en skal kunne trekke seg sammen, og for kommunikas­jon mellom nervecelle­ne»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway