Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Supermuskl­er

Idrettstal­ent handler ikke bare om trening og livsstil, det kan være nedskrevet i genene våre.

-

Musklenes konstruksj­on og funksjon avhenger av dusinvis av ulike gener, men det er ett som har vekket idrettsfor­skernes oppmerksom­het. Det kalles ACTN3, og det bærer instruksen­e for et protein kalt alfa-aktinin-3, et molekyl som er involvert i sammentrek­ningen av muskelfibr­e av type 2.

Type 2-fibre, også kjent som raske muskelfibr­e, brukes ved raske kraftutbru­dd. De er kraftige, men de trøtner fort, og de er avgjørende innenfor idretter som sprint. Type 1, eller langsomme muskelfibr­e, er derimot bedre egnet til vedvarende sammentrek­ning og utholdenhe­t. De er ikke like sterke, men de holder ut mye lenger.

I musklene er det en blanding av begge typene, balansert i henhold til hva musklene i hovedsak brukes til, men det er en variasjon mellom individer i antall og effekt av de ulike fibrene. Rundt en femdel av mennesker med europeisk eller asiatisk opprinnels­e har en nonsensmut­asjon delvis gjennom Actn3-genet, slik at proteinet er kortere. Det fører til en mangel på alfa-aktinin-3. Dette ser ut til å påvirke hvor godt kraften overføres gjennom musklene, og hvordan type 2-fibrene respondere­r på trening.

Dermed kan ofte ikke disse menneskene konkurrere på høyeste nivå i sprint. Ser man på eliteutøve­re, er det en langt lavere andel individer med denne mutasjonen.

Som med all komplisert genetikk er ikke dette genet den eneste faktoren. Mannlige elitesprin­tere har oftere denne mangelen enn de kvinnelige, noe som antyder at testostero­n kan utjevne ulempene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway