Ny Vitenskap

Kjaere leser!

-

Nytt år gir nye muligheter. Det låter som en klisjé, og det er det vel også, men det blir ikke mindre sant av den grunn. Vi er mange som omgir oss med løfter vi sjelden holder, når et nytt år starter, og et nytt år et riktig tidspunkt å klargjøre rammene og grunne lerretet. Dette er riktig tidspunkt til å gjøre seg noen tanker om hva man ønsker at det nye året skal bringe av opplevelse­r, ny kunnskap og nye erfaringer. Kanskje du skal laere én ny ting i løpet av året? Det gjelder bare å ikke legge lista for høyt. Finne noen få, eller bare ett, viktig område som skal bli litt bedre i år enn det var i fjor. Det klarer du. Jeg ønsker deg og meg lykke til med det ;-).

Vi har i blant oss en spesiell type mennesker som ikke klarer å legge lista så lavt, og godt er det. Uten disse urokråkene hadde vi løpt rundt med steinøkser og bodd i huler ennå. Dette er folk som ikke trives med trange rammer, som trenger mer frihet, både til å bevege seg og til å tenke litt utenfor boksen. Inni boksen er du trygg. Der kjenner du til alt, du vet hva som er sant, og du enig med alle. Går du utenfor tar du sjanser, og du kan faktisk drite deg ut, du kan ta feil. Tør du å risikere ditt gode, konforme rykte som riktig vel bevart? Noen i blant oss har jobbet hardt hele livet for å bli respektert­e samfunnsbo­rgere. Tør du å miste dette?

Det er mange som sliter når de må velge mellom smerten ved trangheten når de gjemmer seg bort, og frykten for å støte borti andre hvis de tør å vise seg fram. De tidligere nevnte urokråkene har ikke noe valg. De drømmer alltid stort. De har de heftigste nyttårsøns­kene, og de får det til. Alt som vi mennesker har skapt, startet en gang med en vill idé. De fleste av våre største vitenskaps­menn og -kvinner har hatt slike idéer. De har drømt om reise til Månen og etter hvert Mars, om flyvende biler og om kunstige øyne som gir blinde synet tilbake. I årets første utgave av Ny Vitenskap presentere­r vi noen slike utrolige vitenskape­lige gjennombru­dd.

Kanskje du også har en vill idé? En drøm om å skape noe? Da håper jeg du blir inspirert av artikkelen om MakerSpace. Møteplasse­n der morgendage­ns gründere kan utveksle erfaringer og drømme så stort at de blir flaue. Drømmer som deles, blir sterkere og får den nødvendige oppmerksom­heten som gjør dem lettere å oppnå. Kanskje det er nettopp du som er den neste Mark Zuckerberg, Gunhild

Stordalen eller Cecilie Skog?

«Det er mange som sliter når de må velge mellom smerten

ved trangheten når de gjemmer seg bort, og frykten for å støte borti andre hvis de

tør å vise seg fram»

 ??  ??
 ??  ??
 ?? REDAKTØR Line Therkelsen ??
REDAKTØR Line Therkelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway