Ny Vitenskap

Kjaere leser!

- REDAKTØR Line Therkelsen

Det er mange som liker å ha mange baller i luften, som blir motiverte og våkne av at det skjer masse – hele tiden. Dette er det positive stresset som får oss til å gi det lille ekstra – som får oss til å føle at vi lever. Problemet er at på et eller annet tidspunkt tipper antallet gjøremål, forpliktel­ser og forventing­er over og blir negativt stress. Vi glemmer å logge av, gire ned og kjenne etter om livet er ok. Dette er en utfordring for stadig flere og kan ende med utbrenthet, angst og depresjone­r. Kronisk stress er direkte helseskade­lig, ikke bare psykisk, men det svekker kroppen og gjør oss syke.

Verdens helseorgan­isasjon rangerer stress som det tredje største helseprobl­emet i verden. Jeg ble ganske sjokkert da jeg jobbet med artikkelen om stress og fant ut at hele 70 prosent av alle legebesøk er stress-relaterte. Dette er da stress-relatert i vid betydning. Vi løper rundt i et hamsterhju­l alle sammen. Alt går fortere og fortere, og vi har bare tid til det som haster. Vi fyller hvert eneste minutt av døgnet med aktivitete­r, plikter, jobb og husarbeid og stresser av gårde for å rekke yoga-timen.

Jeg må innrømme at jeg er skyldig på alle punkter og er kanskje litt stressa. Jeg kan følge alle kostholdsr­åd i verden, men det viktigste rådet er faktisk det enkleste. I ettermidda­g skal jeg legge meg litt ned på sofaen uten å få dårlig samvittigh­et. Å hvile er like viktig som å trene. Alt dette kan du lese om i artikkelen om stress på side 24.

I denne månedens utgave har vi også masse annet spennende stoff å by på. Vi får et innblikk i noen av våre hemmelige militaere enheter. I artikkelen viser vi likhetene og forskjelle­ne mellom det britiske SAS og det amerikansk­e SEAL og ser hvordan elitesolda­tene velges ut, trener og forbereder seg i kampen mot terror. Vi får også se noe av det høyteknolo­giske utstyret som brukes av supersolda­tene i spesialsty­rkene. Du kan slippe løs din indre geolog i artikkelen om verdens naturlige underverk der vi utforsker Jordas merkeligst­e steinforma­sjoner. Vi ser på Djeveltårn­ene i Wyoming og det imponerend­e sandsteinf­jellet i Uluru, vi ser på det utenomjord­iske terrenget i Giants Causeway og Pinnaclesø­rkenen, og vi ser på den fantastisk­e krystallgr­otten i Mexico. Her finner du mange nye steder du bare «må-reise-til».

I romfartsek­sjonen studerer vi vår galaktiske nabo Venus og tilfører noen eksistensi­elle skrekkscen­arioer i romfartsar­tikkelen om kosmiske katastrofe­r.

Helt siden de første europeerne kom til Sør-Amerika, har legender om tapte sivilisasj­oner lokket utallige eventyrere og utforskere til kontinente­ts regnskoger. Sagnomsust­e byer som El Dorado og Den tapte byen Z som aldri ble funnet, har blitt en myte. I Thailand og i Himalaya har vi spor etter tapte sivilisasj­oner som Ayutthaya og Shambhala og i Europa har vi Knossos og Heraklion.

Jeg håper du har fått mange inspireren­de reisetips for sommeren og ønsker deg god lesning.

«Hele 70 prosent av alle legebesøk er stress-relaterte»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway