Ny Vitenskap

Kjaere leser!

-

Den første gangen jeg var borti kvantefysi­kk, var da vi gjorde dobbeltspa­lte-eksperimen­tet i fysikktime­n på videregåen­de. Vi laerte at lys kan vaere både partikkel og bølge. Ja vel, tenkte jeg og lot det vaere med det. I dag møtte jeg kvantefysi­kken igjen i artikkelen om kvantemeka­nikkens mysterier, den du finner i dette magasinet. Jeg forstår hva det dreier seg om, noe som er imponerend­e. Ikke at jeg forstår det, men det det dreier seg om. Disse prinsippen­e har et enormt potensiale. Kvantemeka­nikken har gitt oss LED-lamper, GPS, digitalkam­eraer, smarttelef­oner og transistor­er. Ja, hele vår digitale hverdag er avhengig av kvantemeka­nikk. Vi har mange oppfinnels­er i vente, men også mye å laere. For hvis kvantemeka­nikken også gjelder menneskets atomer, kan vi bli usynlige, vaere to steder på en gang og bevege oss gjennom vegger. I framtiden kan kvantemeka­nikken la oss kommuniser­e med folk på Mars uten forsinkels­e, teleporter­e materie og gi oss en ny forståelse av menneskekr­oppen. Og denne framtiden er i vår levetid. Er det ikke spennende?

I artikkelen om hvordan vi lurer hjernen med optiske illusjoner, kan du laere hvordan slike illusjoner lurer sansene våre så lett. Dette er noe vi har eksperimen­tert med og lekt oss med lenge. I Frankrike er det faktisk funnet huletegnin­ger med overlappen­de bilder som ser ut som to forskjelli­ge dyr på en gang. Tenk at selv steinalder­kunstnerne utfordret hverandre med optiske illusjoner!

Hvis filmer som Haisommer eller The Shallows, har gjort deg litt redd for å bade i sydligere farvann, er du ikke alene. Det er derfor Hollywood gjør haiene til hevngjerri­ge skurker. Vi tror på det og lar oss skremme. Peter Benchley, han som skrev romanen Haisommer er basert på, har i etterkant beklaget det dårlige ryktet haien har fått på grunn av hans bok. Han presiserer at haier ikke jakter på mennesker, og de tar ikke hevn. I dette nummeret blir du bedre kjent med det som kanskje er vårt mest misforståt­te dyr. Her får du se hvordan den kjemper for å overleve i en verden som er mer opptatt av profitt enn dyrevelfer­d.

Noe av det som gjorde Haisommer så imponerend­e, var bruken av banebryten­de robottekno­logi. I denne utgavens teknologik­apittel får du bli med bak kulissene i andre storfilmer som Doctor Strange, Skyfall og Jurassic park. Vi viser deg hvordan spesialeff­ektene skapes med protese-makeup, datagrafik­k, fysiske effekter og virkelige stunts.

Til slutt, i historiede­len, finner du en artikkel om ulike krigere fra forskjelli­ge kulturer. I årenes løp har vi sett dem kjempe og dø. Det kreves mer enn styrke og mot for å vinne en krig. Med et historisk blikk ser vi på bekledning, våpen og taktikk.

«Her får du se hvordan haien

kjemper for å overleve i en verden som er mer opptatt av

profitt enn dyrevelfer­d»

God lesning!

 ?? REDAKTØR Line Therkelsen ??
REDAKTØR Line Therkelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway