Ny Vitenskap

Kvantemeka­nikk

-

Kvantemeka­nikk, eller kvantefysi­kk om du vil, er et begrep som mange har hørt om, men det forbindes nok mest med professore­r i grensesjik­tet mellom det sprø og det geniale, og er et mysterium for folk flest. Overrasken­de nok kan likevel essensen oppsummere­s ganske lett, men å virkelig forstå det er betydelig vanskelige­re.

Kvantemeka­nikken beskriver oppførsele­n til atomer, fotoner og de andre partiklene vi kjenner til på de aller minste størrelses­skalaene. Den står i sterk kontrast til klassisk fysikk, som beskriver vanlige ting som er store nok til at vi kan se dem.

Forskjelle­ne mellom klassisk fysikk og kvantemeka­nikk er overvelden­de. Gjenstande­r som vi kan se i verden rundt oss, synes å oppføre seg på en måte som virker intuitiv, men så fort vi begynner å studere veldig små partikler, må vi kaste all intuisjon og sunn fornuft på sjøen.

Når vi studerer enkeltatom­er, -elektroner og -fotoner, oppfører de seg på måter som de fleste av oss ville nektet å tro at var mulig. Denne innstillin­gen er heller ikke naiv. Selv nobelprisv­inneren Niels Bohr uttalte at «hvis noen påstår å kunne tenke på kvantemeka­nikk uten å bli svimmel, viser det bare at vedkommend­e ikke har forstått noe av det».

Vi vil se på noen av disse konseptene i boksen under, men etter å ha framsatt så svulstige påstander er det på sin plass med noen eksempler på tilsynelat­ende umulig kvantemeka­nisk oppførsel.

Kanskje en av de mest bisarre tingene som kan skje i det subatomaer­e regimet, er at objekter som elektroner og fotoner kan befinne seg på to steder, eller i to forskjelli­ge tilstander, samtidig – i en såkalt superposis­jonstilsta­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway