Ny Vitenskap

Universets uløste gåter

-

Bli med på en kosmisk reise fra verdensrom­mets ende til drømmen om å finne utenomjord­isk liv. Hva er de største uløste gåtene i universet?

Det kan høres merkelig ut, men det finnes ingen kant.

Universet vårt utvider seg hele tiden. Basert på observasjo­ner de siste tiårene vet vi nå at universet utvider seg stadig raskere. Det fører til spørsmålet: Hva er det universet utvider seg inn i, og hva skjer ved kanten?

Vel, det er der ting blir litt vanskelig. Teknisk sett har ikke universet en kant. Fra vår galakse kan vi se en endelig avstand (på omtrent 46 milliarder lysår), som er det lengste lyset har rukket å reise til oss i løpet av tiden siden Det store smellet. Vi kaller dette det observerba­re universet. Det spenner over 92 milliarder lysår totalt. Utenfor denne barrieren kan det vaere mer verdensrom, flere galakser, flere stjerner og flere planeter. Fordi lyset har en endelig hastighet, vil vi dessverre aldri kunne se forbi denne grensen.

Når universet utvider seg, betyr det at galakser kommer lenger og lenger unna hverandre. En vanlig analogi er å forestille seg hver galakse som en prikk på en ballong som blåses opp. Fra vår posisjon ser det ut til at alle galakser beveger seg vekk fra oss. Og hvis du var i en hvilken som helst annen galakse, ville du sett den samme effekten, selv om du befant deg i den fjerneste galaksen vi kan se. Universet har ingen kant – det er selve rommet som utvider seg. Og det vokser ikke inn i noe, det bare vokser.

Det er ganske vanskelig å forstå: Det er ingen enkel måte å tenke på det på. Det er derfor det er en av universets gåter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway