Ny Vitenskap

Historiens fryktløse krigere

-

I årenes løp har vi sett utallige krigere kjempe og dø. Men det kreves mer enn styrke og mot for å vinne en krig. Med et historisk blikk ser vi på bekledning, våpen og taktikk.

Gjennom historien er det mange krigere i hele verden som kunne kjempe om tittelen som de farligste krigerne, men hvem var egentlig den mest imponerend­e? Det kreves mer enn bare ren styrke eller blodtørsti­ghet for å bli sett på som en legendaris­k kriger.

Det viktigste er våpen, for selv den tøffeste soldat kan overvinnes i en duell mann mot mann hvis rivalen har overlegen ildkraft. Et gammelt ordtak sier at man ikke skal ta med kniv til en skytekamp, og de beste krigerne er alltid riktig utstyrt for oppgaven, enten det er et enormt masseslag eller et hemmelig oppdrag. En populaer teori om hvorfor Custers menn ble banket ved Little Bighorn, var at sioux-krigerne muligens hadde bedre rifler enn den amerikansk­e haeren.

Det å bruke riktig taktikk er like viktig som å ha riktig utstyr. Med en godt planlagt og effektivt utført strategi kan soldater utmanøvrer­e og overliste en overtallig styrke eller en fysisk sterkere fiende. I en tenkt kamp mellom en samurai og en ninja kan f.eks. bruken av uaerlige knep lett gi ninjaen overtaket mot en samurai som er bundet av moralske regler og forpliktet til å kjempe aerefullt.

En dødelig kriger må også ha riktig holdning og seierslyst for å kunne vinne. Det kan vaere for å beskytte hjemlandet eller tjene en årslønn som leiesoldat, men en kriger med besluttsom­het er mye farligere. Under korstogene kjempet kristne og muslimer for å oppretthol­de sine religiøse verdier, og de møttes på slagmarken gang etter gang for å forsvare sin tro.

Her kan du lese om noen av de dødeligste krigerne i historien, fra antikken og fram til moderne tid. Alle soldater ville hatt disse legendaris­ke mennene ved sin side idet slaget starter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway