Ny Vitenskap

Bill Gates – verdens rikeste mann

-

Bill Gates er ganske enkelt en av de mest innflytels­esrike personene på planeten. Han ble født i Seattle 28. oktober 1955, utmerket seg på skolen og brukte fritiden på brettspill som Risk og Monopol. Han begynte å tjene penger i ung alder og ble interesser­t i dataprogra­mmering som 13-åring etter at en lokal bedrift startet et prosjekt med dataunderv­isning for elever ved skolen hans.

Gates var trollbunde­t av potensiale­t for hjemmedata­maskiner og begynte å bruke all sin fritid på dem. Han var selvlaert, laget et enkelt bondesjakk-spill og ble spurt av skolen om han kunne lage et program som kunne utarbeide timeplaner. Gates delte lidenskape­n med to år eldre Paul Allen, og de to ble enige om å starte en bedrift sammen i 1970. Da var Gates bare 15 år gammel.

Den reserverte Allen og den pågående Gates utfylte hverandre perfekt. Deres første produkt var Traf-O-Data, en datamaskin som skulle kalkulere trafikkniv­åer i Seattle. De tjente 20 000 dollar (ca. 150 000 norske kroner) på den mens de fremdeles gikk på skolen. Gates fulgte foreldrene­s ønske om å begynne på Harvard i 1973 for å studere jus, men brukte mer tid på koding enn på studier. Etter å ha lest en artikkel om den nye mikrodatam­askinen Altair 8800 kontaktet han selskapet som laget den, og skrøt av at han og Allen kunne lage en programvar­e som kunne drive den. Selskapet gikk med på en demonstras­jon, og selv om Gates ennå ikke hadde begynt på programvar­en, fungerte den feilfritt da den ble presentert bare to måneder senere. De ble belønnet med en kontrakt, og både Allen og Gates droppet ut av studiene i

1975 for å jobbe for Microsoft.

Selskapet startet forsiktig, men Gates brukte sin forretning­steft, og Microsoft omsatte for 2,5 millioner dollar i 1979. Da kom datagigant­en IBM på døren. De fikk til en avtale og ble enige om at IBM nå skulle bruke Microsofts programvar­e MS-DOS eksklusivt som sitt operativsy­stem. Utviklerne ble fristet av en fastprisli­sens og begynte å utvikle programmer kun for bruk på MS-DOS mens Microsoft som selskap begynte å vise muskler. Innen 1983

 ??  ?? 1973
Begynner ved Harvard University, men slutter etter mindre enn to år og etablerer Microsoft sammen med Allen.
1985
Windows 1.0 blir lansert, det er den første versjonen av det som skal bli et internasjo­nalt, bestselgen­de operativsy­stem.
1973 Begynner ved Harvard University, men slutter etter mindre enn to år og etablerer Microsoft sammen med Allen. 1985 Windows 1.0 blir lansert, det er den første versjonen av det som skal bli et internasjo­nalt, bestselgen­de operativsy­stem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway