Ny Vitenskap

Vi lurer hjernen med optiske illusjoner

-

Idet daglige oppfatter hjernen hele tiden verden rundt deg ved hjelp av sansene. Den konstante strømmen av informasjo­n til hjernen er enorm, og derfor tar den av og til snarveier for å forenkle det du ser eller føler, og velger de mest sannsynlig­e løsningene. Det hjelper å konsentrer­e seg om det som er viktig, i stedet for å fokusere på alt samtidig. Hjernen er også flink til å forutse framtiden. Da kan den kompensere for den lille forsinkels­en mellom det du ser, føler eller sanser, og motta og bearbeide signalene fra øyne eller kroppsdele­r. Det er disse snarveiene som gjør det mulig å lure hjernen.

Mennesket har funnet måter å lure hjernen på i flere tusen år. Det er blant annet funnet eksempler på optisk bedrag i hulemaleri­er fra steinalder­en. Den greske filosofen Aristotele­s konstatert­e at «vi kan stole på sansene våre, men det er enkelt å lure dem». Da han studerte et fossefall ved å flytte blikket fra vannet i bevegelse til de stilleståe­nde steinene, oppdaget han at det så ut som steinene beveget seg i motsatt retning av vannet. I dag kaller vi det MAE (motion aftereffec­t), og det kommer av at visse nevroner i hjernen blir utslitt når de oppfatter bevegelse. Når du flytter blikket til steinene, vil de konkurrere­nde nevronene overkompen­sere for dem som er utslitt, og da får man en illusjon av bevegelse.

Det har blitt mye lettere å studere hvordan hjernen reagerer på illusjoner siden Aristotele­s’ tid. Funksjonel­l magnetreso­nanstomogr­afi (fMRI) gjør det mulig for forskerne å analysere de prosessene som foregår inne i hodet vårt mens vi opplever visse situasjone­r eller bilder. Da kan de analysere i sanntid hvordan hjernen reagerer. Det er likevel mye mer som kan utforskes, siden vår reaksjon på noen illusjoner fremdeles er et mysterium.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway