Ny Vitenskap

NY METODE GJØR BIODRIVSTO­FFET MER PRAKTISK

-

En ny raffinerin­gsmetode gjør det mulig å bruke biodrivsto­ff i vanlige dieselbile­r ved å utnytte katalysato­rene.

Det er et faktum at plantebase­rt drivstoff er mer miljøvennl­ig enn fossilt drivstoff. Oppfinnels­en har imidlertid stått overfor mange utfordring­er på grunn av drivstoffe­ts molekylaer­e sammensetn­ing. De kjemiske forskjelle­ne mellom fossilt og biologisk drivstoff medfører at de har ulike kokepunkt, og man må derfor bygge egne motorer for biodrivsto­ff. Noen vil hevde at dette er en av de største hindringen­e for en mer utbredt bruk av biodrivsto­ff.

Vanlig biodiesel kan ikke brukes i standard dieselmoto­rer, siden rundt 95 prosent av molekylkje­dene er like lange, og det betyr at de har omtrent samme kokepunkt. Presset øker for å framstille et alternativ­t drivstoff som kan bruke systemer og teknologi som allerede finnes.

Tyske forskere har nettopp funnet opp en metode for bearbeidin­g av plantekjem­ikalier for å lage biodiesel som overholder den europeiske standardis­eringskomi­teens (CEN) krav for kommersiel­l diesel solgt i EU. Prosessen involverer katalysato­rer. Katalysato­ren gjør at det er mulig å bearbeide biodiesel ved lavere temperatur og med mindre energi enn andre metoder. Da får man større mengde drivstoff, samtidig som produksjon­skostnaden­e blir lavere.

 ??  ?? Biodieselp­roduksjon fra alger er mer effektivt enn andre metoder.
Biodieselp­roduksjon fra alger er mer effektivt enn andre metoder.
 ??  ?? Rapsolje er en hovedbesta­nddel i den europeiske biodrivsto­ff-industrien.
Rapsolje er en hovedbesta­nddel i den europeiske biodrivsto­ff-industrien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway