Ny Vitenskap

Forskerne redigerer DNA hos griser og ødelegger virus

-

Cassini-raketten er resultat av et samarbeid mellom amerikansk­e, europeiske og italienske romfartsor­ganisasjon­er. Den har utforsket systemet rundt Saturn siden 2004 og er nå på sitt siste oppdrag før den går tom for drivstoff. Den navigerer nå i rommet mellom Saturns ringer og toppen av planentens atmosfaere i et forsøk på å ta prøver av gassene i den øvre atmosfaere­n. Nå har Cassini fullført den første av fem passeringe­r forbi planeten, bare 1600 kilometer over skyene. Resultaten­e fra prøvetakin­gen skal forhåpentl­igvis vise at atmosfaere­n består av 75 prosent hydrogen, mye helium og noen andre gasser i sporbare mengder.

Testrakett­en utforsker for tiden verdensrom­met mellom Saturns ringer og atmosfaere. Genomet hos levende griser er redigert slik at det deaktivere­r en hel gruppe virus.

Grisens genom omfatter retrovirus som kan overføres til andre celler når de dyrkes sammen i kultur, et problem som har hindret griser fra å bli organdonor­er. Men George Church og hans kolleger ved Wyss Institute for Biological­ly Inspired Engineerin­g ved Harvard University og Harvard Medical School har identifise­rt nøyaktig hvor i DNA-et disse virusene finnes, og har så brukt CRISPR til å deaktivere alle 62. Deretter dyrket de grisecelle­ne i kultur og 100 prosent av dem var virusfrie, noe som er gode nyheter for transplant­asjonsmedi­sinen.

 ??  ?? «Det er en påminnelse om at disse eldgamle bakteriene fremdeles finnes i verden» Testrakett­en skal ødelegges 15. september i en planlagt krasj i Saturn.
«Det er en påminnelse om at disse eldgamle bakteriene fremdeles finnes i verden» Testrakett­en skal ødelegges 15. september i en planlagt krasj i Saturn.
 ??  ?? Vi kan kanskje bruke hele organer fra dyr for å behandle eller kurere
sykdommer.
Vi kan kanskje bruke hele organer fra dyr for å behandle eller kurere sykdommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway