Ny Vitenskap

Er universet et hologram?

-

Oppsiktsve­kkende teorier tyder på at vi er en projeksjon på et 2D-plan.

Det høres helt villt ut – en idé om at vårt tredimensj­onale univers kan vaere en projeksjon på et todimensjo­nalt rom. Og det er villt. Men teorien har støttespil­lere, og vi vet fortsatt ikke om teorien er sann eller ikke.

Ideen er basert på det holografis­ke prinsipp, som er et forsøk på å samle kvanteteor­i og gravitasjo­nsteorien i én teori. Ideen antyder at hele universet – inkludert oss – ikke er annet enn en projeksjon på den kosmologis­ke horisonten. Ifølge teorien er vi en tredimensj­onal projeksjon på det sanne universet, som er et todimensjo­nalt plan. Ideen kommer fra strengteor­i, som sier at gravitasjo­nskraften kan forklares ved tynne, vibrerende strenger. Disse strengene kan inneholde informasjo­n om 3D-objekter, noe som betyr at det ikke er en grunn til å ha et 3D-univers i det hele tatt.

Dessverre har vi ingen måte å vite med sikkerhet om denne teorien er sann eller ikke. For oss vil et holografis­k univers og et vanlig univers se identisk ut. Den beste sjansen vi har for å finne ut av det, kommer fra eksperimen­ter på kvantenivå. Men vi kan kanskje aldri vite om vi egentlig bare er et hologram eller ikke. Ideen om et holografis­k univers forblir kontrovers­iell.

 ??  ?? Euklid-teleskopet vil bli plassert 1,5 millioner
kilometer fra Jorda. «Ifølge teorien er vi en
3D-projeksjon»
Er vårt tredimensj­onale univers bare en projeksjon?
Euklid-teleskopet vil bli plassert 1,5 millioner kilometer fra Jorda. «Ifølge teorien er vi en 3D-projeksjon» Er vårt tredimensj­onale univers bare en projeksjon?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway