Ny Vitenskap

Hva skjer ved et svart hull?

-

Merkelig fysikk utfolder seg i disse massive gravitasjo­nsforstyrr­elsene.

Vi har en ganske god forståelse av hva som skjer rundt et svart hull. Men når du krysser hendelsesh­orisonten – på innsiden er gravitasjo­nskraften så sterk at selv lys ikke slipper unna – blir det litt vanskelige­re å forstå.

Svarte hull er resultatet av massive stjerner som kollapser mot slutten av sitt liv. Disse er kraftige gravitasjo­nssentre med titalls ganger Solas masse som er pakket tett sammen i et lite objekt. Men det finnes også supermassi­ve svarte hull som kan bli flere milliarder ganger så massive som Sola, men disse vet vi ennå ikke hvordan blir dannet.

Rundt hendelsesh­orisonten kan stjerner og materie gå i bane. Der kan de bli revet fra hverandre av det svarte hullets intense tyngdekraf­t. Dette materiet virvler rundt hendelsesh­orisonten før det krysser grensen, men hva som skjer videre, er ikke klart. Det antas at det finnes en singularit­et i sentrum av det svarte hullet hvor all materien blir presset sammen i ett punkt. Rundt dette punktet bryter fysikkens lover fullstendi­g sammen.

Noen teorier tyder på at svarte hull noen ganger spytter materie ut igjen i form av såkalt Hawkingstr­åling. Dette fenomenet er imidlertid foreløpig dårlig forstått: Vi vet egentlig ikke så mye om hva som skjer inni disse massive objektene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway