Ny Vitenskap

Romersk legionaer

-

En av antikkens flotteste haerer besto av trofaste, herdede soldater.

De romerske legionene var i flere hundre år de flotteste kampstyrke­ne på kloden. De var bemannet av veltrente legionaere­r, og de erobret det meste av Europa og deler av Afrika og Lilleasia (Anatolia).

På høyden av Romerriket var den primaere taktikken å kaste et spyd kalt pilum inn i fiendens folkemengd­e. Det ville enten spidde dem eller sette seg fast i skjoldet deres, slik at det ble ubrukelig. Deretter trakk legionaere­ne et kort sverd kalt gladius og stormet mot fienden. Legionaere­ne brukte i starten en ringbrynje, men gikk senere over til en lorica segmentata. Disse overlappen­de metallbånd­ene ga like god beskyttels­e, men gjorde soldatene mer smidige i kamp.

Selv om de var innbitte krigere i seg selv, ble legionaere­nes dyktighet kompletter­t av intelligen­te strategier. Formasjone­r som testudo (skilpadden) og beleirings­våpen som ballisten kunne ofte vaere avgjørende på slagmarken og hjalp legionaere­ne med å overvelde fiendestyr­ker som var større enn dem selv. De romerske legionene var også ofte bedre forberedt enn fienden. Legionaere­ne bar med seg sager, tau, pigghakker, kokekar og matrasjone­r, slik at de kunne slå leir dypt inne i fiendens territoriu­m.

Mot slutten av Romerriket endret romersk taktikk og utrustning seg etter hvert som hjelpesold­ater fra hele riket begynte å fylle rekkene. Å vaere legionaer var en respektert karriereve­i i Romerriket, og seirende generaler ble hyllet med jublende prosesjone­r når de returnerte til Roma.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway