Ny Vitenskap

Zulu-kriger

-

Mennene som utfordret de europeiske imperialis­tene.

Zuluene ble delt i regimenter med hundrevis eller tusenvis av krigere kalt ibutho. Det meste av kampstyrke­n besto av unge, ugifte menn, og for å utvide tjenesteti­den fikk de ofte ikke gifte seg før de var midt i 30-årene. Når en zulu-kriger giftet seg, kunne han velge å forlate ibuthoen, og da ble det kun forventet at han skulle kjempe i krigstid.

Skjoldene ble kun utdelt i krigstid. En zulu fikk ikke eie et skjold i fredstid, det var for å hindre en potensiell borgerkrig. De yngre regimenten­e hadde vanligvis mørkere skjold, mens de mer erfarne kontingent­ene forsvarte seg med skjold som var lysere i fargen. Selve skjoldet ble brukt til å slå fienden over ende før de stakk dem med korte spyd. Fargene skulle hjelpe zululedern­e til å identifise­re de ulike enhetene på slagmarken. De hadde ingen beredskaps­haer, og zulu-krigerne reiste hjem til familien mellom konflikten­e.

Haeren hadde ikke noe forsynings­system, og de levde av det naturen ga. Dette gjorde operasjone­ne korte, men ofte avgjørende. Zuluene kjente sitt eget terreng bedre enn noen andre, og bakholdsan­grepene ble derfor svaert effektive. Motet de utviste i kamp, gjorde dem i stand til å erobre rivalisere­nde stammer, og de var en tøff motstander for de invaderend­e europeerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway