Ny Vitenskap

Hvor stort er alt i universet?

-

Vi undersøker størrelsen på kosmos fra det minste til det største vi vet om.

Som Douglas Adams skrev i The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy: «Du tror kanskje det er en lang vei å gå for å komme til kjemikeren, men det er bare småtteri i forhold til verdensrom­met.» Han tok ikke feil: Verdensrom­met er uendelig stort.

På det minste nivået finner vi kvarker, de grunnlegge­nde partiklene som utgjør protoner og nøytroner som sammen bygger opp atomer. De er mindre enn 86 milliarder milliardde­ler av en centimeter, 2000 ganger mindre enn et proton, som selv er 60 000 ganger mindre enn et hydrogenat­om. En DNA-dobbelthel­iks er omtrent 40 ganger større, og et sandkorn er 1 million ganger større.

Planeten vår er omtrent 12 750 kilometer på tvers. Det er omtrent 109 ganger mindre enn Sola, som er 1,4 millioner kilometer stor.

Det debatteres hva diameteren til solsysteme­t vårt er. Noen mener grensen er ved den ytterste planeten, Neptun, som gir solsysteme­t en diameter på 9,09 milliarder kilometer. Det vil si 0,001 lysår, mens vår galakse er 100 000 lysår!

Galaksen er bare én i en massiv gruppe galakser kalt Virgosuper­hopen, som spenner over 100 millioner lysår. Dette er ingenting sammenlikn­et med det enorme observerba­re universet som er 46 milliarder lysår stort. Hvem vet hva som ligger bortenfor det?

 ??  ?? Det observerba­re universet
~ 1028 meter Størrelsen på det observerba­re universet markeres ved det fjerneste lyset vi kan observere, som gjør det 92 milliarder lysår stort.
DET SYNLIGE UNIVERSET Sandkorn
~0,0005 meter
Et sandkorn er en totusendel av...
Det observerba­re universet ~ 1028 meter Størrelsen på det observerba­re universet markeres ved det fjerneste lyset vi kan observere, som gjør det 92 milliarder lysår stort. DET SYNLIGE UNIVERSET Sandkorn ~0,0005 meter Et sandkorn er en totusendel av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway