Ny Vitenskap

Astronaut Mike Massimino

-

Mannen som får aeren for å ha fikset romtelesko­pet Hubble, og som har vaert med på to romferder med romfergen, forklarer hvordan man trener for å reise ut i verdensrom­met, og hvordan du kan bli astronaut.

På hvilket tidspunkt i livet ditt visste du at du ønsket å bli astronaut?

For meg startet drømmen om å bli astronaut da Neil Armstrong tok de første skrittene på Månen. Jeg var seks år gammel da det skjedde. Så det var da interessen min begynte. Jeg tenkte at å lande på Månen var det aller viktigste som skjedde, og det mest spennende jeg noensinne hadde sett. Selv om jeg bare var seks år, visste jeg at jeg aldri kom til å se noe liknende i mitt liv. Jeg var forandret for alltid.

Men så forsvant den drømmen. Jeg tenkte at det måtte vaere helt umulig å bli astronaut. Jeg tenkte: Det er ikke mulig, hvordan skal det kunne skje? Men drømmen våknet til liv igjen da jeg fullførte skolen og begynte å jobbe. Da innså jeg at jeg trengte å gjøre noe som hadde med romprogram­met å gjøre for å vaere lykkelig.

Du har vaert med på to oppdrag med romfergen. Kan du fortelle hva slags trening som må til for å reise ut i verdensrom­met?

Som astronaut blir du trent til å gjøre alle slags ting. Gjennom simulering­er laerer du å fly avanserte fly, om systemene om bord på romfergen og romstasjon­en og om hvordan man jobber som et team. Du øver, øver og øver. Min viktigste jobb på mine oppdrag var å styre [Canadarm]-robotarmen­e. Men min jobb nummer én viste seg å bli romvandrin­g.

For å få til det trengte vi ulike erfaringer – inkludert ting fra virtuelle virkelighe­ter. Vi måtte også laere om romdrakten­e og teknikkene [vi skulle bruke i verdensrom­met] og så videre. Alle disse tingene fikk vi øvd på i det store bassenget vårt – Neutral Buoyancy Laboratory. Det er det største bassenget i verden, og du kan få plass til hele romfergen i det, eller romtelesko­pet Hubble for å jobbe på det eller Den internasjo­nale romstasjon­en. Du kan øve deg på det du skal gjøre i rommet i vannet, siden du flyter i vann på samme måte som du vil sveve i verdensrom­met.

Dette var store hendelser for meg. Det var en fantastisk opplevelse å trene meg på romvandrin­g.

Kan du beskrive hvordan det var å fly med romfergen?

Under oppskytnin­gen ligger du på ryggen i noen timer mens du gjør deg klar til å reise. Og så våkner romfergen. Det føltes som om den var levende da jeg så på den fra utsiden – den så ut som et udyr. Så kommer du deg inn, og du teller ned, og så blir romfergen aktiv når det er seks sekunder igjen.

 ??  ?? Massimino (helt til venstre) var med på det siste romfergeop­pdraget til Hubbletele­skopet sammen med (fra venstre til høyre): Michael Good, Gregory Johnson, Scott Altman, Megan McArthur, John Grunsfeld og Andrew Feustel. Massimino og astronautk­ollega...
Massimino (helt til venstre) var med på det siste romfergeop­pdraget til Hubbletele­skopet sammen med (fra venstre til høyre): Michael Good, Gregory Johnson, Scott Altman, Megan McArthur, John Grunsfeld og Andrew Feustel. Massimino og astronautk­ollega...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway