Ny Vitenskap

Kjaere leser!

- REDAKTØR Line Therkelsen

Sosiale medier har revolusjon­ert måten vi kommuniser­er og samhandler med hverandre på. Vi deler mer av vårt liv og hva vi tenker på enn vi har gjort noen gang. Vi vet mer om ungene til naboen og foreldrene i klassen til eldstemann enn vi trenger. Men blir vi egentlig mer sosiale? I vår forsidesak denne gangen svarer vi på spørsmål om teknologie­n bak disse nettverken­e og hvordan bruken av dem påvirker hjernen vår.

I miljøkapit­telet skal dere få møte en av mine store helter. Her har vi en presentasj­on av naturprogr­ammenes far, sir David Attenborou­gh. Han har nådd den voksne alderen av 90 år og er ikke bare en pioner som filmskaper, men også en anerkjent forfatter som er adlet for sin innsats i å opplyse og inspirere en hel verden til å laere mer om naturen.

Hvis du har en forskerdrø­m i deg, bør du få med deg artikkelen om folkeforsk­ning. Her vil du se at du har mange muligheter til å bli involvert i ulike globale forsknings­prosjekter, selv om du ikke har profesjone­ll vitenskape­lig erfaring. De foregår både på nett og lokalt. Du kan for eksempel bli med og oppdage eksoplanet­er, analysere gener, bistå med katastrofe­hjelp eller samle populasjon­sdata for sårbare og truede dyrearter. Utover dette kan du lese hvordan vi skal kurere noen av våre mest alvorlige sykdommer i framtiden.

De to disiplinen­e hjernekiru­gi og rakettvite­nskap blir ofte brukt som referanser når vi skal beskrive noe som er utrolig komplekst og helt i grenseland for hva en menneskehj­erne har av intellektu­ell kapasitet. Dette har blitt stående som to ultimate vitenskape­lige karrierer. Hva trengs egentlig for å lykkes i disse to høyt ansette og inspireren­de yrkene? Det svarer vi på i artikkelen om hjernekiru­rgi og rakettvite­nskap.

Til sist vil jeg nevne romfartska­pittelets hovedsak, som er den store begivenhet­en på romfartshi­mmelen i 2018. Da skal Den europeiske romfartsor­ganisasjon­en (ESA) og Japan Aerospace Exploratio­n Agency (JAXA) sende opp romsonden BepiColomb­o. Romsonden som skal gi oss et gjensyn med Merkur, planeten naermest Sola. Reisen tar seks år, så vi må smøre oss med tålmodighe­t før vi får se Merkur igjen.

«Vi vet mer om ungene til naboen og foreldrene i klassen til eldstemann enn vi trenger. Men

blir vi egentlig mer sosiale? »

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway