Ny Vitenskap

Hjernekiru­rgi kontra rakettfors­kning

La oss se en finalekamp mellom de to sinnbilden­e på krevende fag.

-

Bli med på en finalekamp mellom de to mest presisjefy­lte fagretning­ene i vitenskape­ns verden.

Både hjernekiru­rgi og rakettfors­kning er kjent for å vaere blant de mest krevende fagfeltene som finnes, og det omdømmet er velfortjen­t. Det førstnevnt­e befatter seg med den mest innviklede strukturen vi kjenner til, mens det sistnevnte kjemper med fysikk og kjemi for å muliggjøre romforskni­ng.

Det er vanskelig å sammenlikn­e de to disiplinen­e direkte. Rakettfors­kere arbeider med konstruksj­on, utvikling og utprøving av rakettmoto­rer og fartøyene de driver, enten det er romkapsler, målroboter eller for den saks skyld rakettbelt­er. Hjernekiru­rger, derimot, bruker kunnskaper om nevrologi og anatomi til å rette på hjerner som ikke er i orden. Raketteksp­erter driver forskning og utvikling, og resultaten­e deres gir teknikere, ingeniører og forretning­sdrivende mulighet til å bygge og bruke de store, imponerend­e rakettene som kan føre astronaute­r til Månen. Hjernekiru­rger bruker nevrologis­ke forskeres innsikt, og instrument­er utviklet av ingeniører og fysikere, til å arbeide i medisinens fremste linje.

Rimeligere ville det vaert å sammenlikn­e rakettfors­kere med nevrologis­ke forskere, eller hjernekiru­rger med rakettmeka­nikere, men la oss skyve den reservasjo­nen til side og sammenlikn­e de to likevel.

Begge feltene er forholdsvi­s nye, og de vokser stadig i dybde og omfang etter hvert som nye framskritt gjøres. Den moderne rakettfors­kningen begynte tidlig på 1900-tallet. Den gjorde betydelige framskritt under andre verdenskri­g, da målstyrte angrepsrak­etter så dagens lys. Så kom nye steg mot stjernene under romkappløp­et mellom USA og Sovjetunio­nen fra og med 1950-tallet.

Moderne hjernekiru­rgi begynte på omtrent samme tid og har utviklet seg raskt fra primitive operasjone­r med unøyaktige instrument­er til presisjons­inngrep basert på det aller siste innen biomedisin­sk teknologi. Nedenfor skal vi finne ut om det ene er vanskelige­re enn det andre.

«Det er vanskelig å sammenlikn­e de to disiplinen­e direkte»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway