Ny Vitenskap

Trygg på flyplassen

Utstyret som holder passasjere­ne trygge mens de reiser.

-

Laer mer om utstyr og prosedyrer som sørger for at du er trygg når du er ute og reiser med fly.

For mange av oss er de trege køene på flyplasser et nødvendig onde vi må gjennom før vi kan begynne å nyte en tur til utlandet. Men få tar seg tid til å tenke på den imponerend­e teknologie­n og det fantastisk­e utstyret som er utviklet for å trygge oss mens vi er i luften. Her i artikkelen skal vi forklare de tekniske sidene ved denne omfattende sjekkingen. Men først bør vi spørre oss hvorfor vi trenger vakthold på flyplasser.

Når det spørsmålet stilles, tenker de fleste på terrorangr­epene mot USA 11. september 2001. Den grusomme hendelsen rystet verden og var katalysato­ren som drev sikkerhets­tiltakene til de høydene de har i dag. Men vi må gå lenger tilbake, helt til seksti- og syttitalle­t, for å finne opphavet til røntgenska­nnerne og metalldete­ktorene vi kjenner så altfor godt.

En amerikansk flyplass fra før 1973 ville vaert som en annen verden for dagens reisende. På innenriksr­uter var det ikke nødvendig å oppgi hvem man var, passasjere­ne ble sjelden undersøkt på noe vis, og visitert ble bare mistenkeli­ge skikkelser som utløste metalldete­ktorer. Det var kanskje ikke så rart at dette forholdsvi­s avslappede vaktholdet førte til økt kriminell aktivitet i luften; i 1969 ble det gjort 40 kapringsfo­rsøk bare i USA. Men behovet for ekstra sikkerhets­tiltak ble aller tydeligst i forbindels­e med et av de underligst­e kuppene i moderne kriminalhi­storie; D.B. Coopers flykapring.

En høflig og stillferdi­g mann som kalte seg Dan Cooper, betalte kontant for en enveisbill­ett fra Portland til Seattle i 1971. Da han kom om bord i flyet, viste han en flyvertinn­e innholdet i stresskoff­erten sin. Den var full av ledninger og røde dynamittgu­bber – en bombe. Cooper forlangte 200 000 dollar og fire fallskjerm­er, og da kravene ble innfridd, slapp han ut de andre passasjere­ne, beholdt besetninge­n om bord og ga dem ordre om å ta av. I lav høyde – omtrent 3000 meter – ble bakre dør åpnet, og med fallskjerm på ryggen og pengene bundet til brystet med snorer hoppet Cooper ut i nattemørke­t. Han ble aldri funnet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway