Ny Vitenskap

Hvirdan velger vi landingsst­ed?

-

Hva er kriteriene vi trenger for å lande på en utenomjord­isk verden?

Det er ikke bare enkelt å velge hvor du skal lande på en utenomjord­isk verden. Noen steder, slik som Venus, Mars og Titan, har betydelige atmosfaere­r som kan hjelpe eller hindre romfartøye­t ditt. Andre steder, slik som Månen og ulike kometer, har ingen atmosfaere i det hele tatt, noe som er en utfordring i seg selv. Du må dessuten forsikre deg om at du får så mye vitenskap ut av oppdraget som mulig for å rettferdig­gjøre kostnaden til romferden.

Mens det finnes forskjelli­ge kriterier for forskjelli­ge astronomis­ke objekter, er de to grunnlegge­nde målene å lande trygt og få maksimalt vitenskape­lig utbytte. På Mars hvor atmosfaere­n ikke er så tykk, velger ingeniører ofte vitenskape­lig interessan­te steder i naerheten av ekvator. I tillegg til å ha mer sollys til solcellepa­nelene har disse stedene en tykkere atmosfaere som kan brukes til å bremse landingsfa­rtøyet på vei ned til overflaten.

Situasjone­n var en annen da Huygens-sonden landet på den sørlige halvkulen til Titan (en av Saturns måner) i 2005, langt unna ekvator. Dette ble gjort for at landingsfa­rtøyet skulle kunne holde kontakt med moderskipe­t, Cassini, som videresend­te data til Jorda i de 90 minuttene Huygens overlevde. De russiske Venera-sondene på 1970- og 80-tallet landet alle på samme side av Venus, den siden som pekte mot Jorda da de landet, slik at de kunne kommuniser­e.

Philae-sonden som landet på kometen 67P/ Tsjurjumov–Gerasimenk­o i 2014, landet også i et område som gjorde det mulig å holde kontakt med moderskipe­t Rosetta, i tillegg til å ha så få steiner der som mulig for å sikre en myk landing, noe som er viktig på andre verdener også.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway