Ny Vitenskap

Dinosaurer med fjaer

Noen dinosaurer overlevde mørke og kalde vintre ved polene.

-

Lenge trodde både eksperter og legfolk at dinosaurer bare kunne leve i tropisk klima. Bare tenk hvor forbauset alle ville blitt hvis den seneste Jurassic Park-filmen viste heltene våre løpende rundt i tykke vinterdrak­ter til en forandring. Det kan virke lite sannsynlig, men vår oppfatning om dinosaurer er i ferd med å endres, da nyere fossilfunn har vist at dinosaurer også holdt til i mye kaldere strøk.

Ett slikt kjøligere habitat var landmassen vi i dag kaller Australia. Nå for tiden er denne regionen langt fra kald, men for 65–100 millioner år siden befant den seg adskillig lenger sør og lå helt inntil kontinente­t Antarktis.

Så hvordan kunne dinosaurer overleve under slike forhold? En tidligere teori gikk ut på at de vandret til varmere strøk etter hvert som den kalde årstiden naermet seg. Men denne teorien er nå for en stor del blitt tilbakevis­t. De fleste støtter nå «overvintri­ngsteorien». En teori som går ut på at dinosauren­e enten holdt ut i kulden eller gikk i dvale eller vintersøvn.

Man tror at saerlig noen av de minste dinosauren­e kan ha gravd seg et hi for å gå i dvale for vinteren eller sove vintersøvn, omtrent som isbjørner gjør i dag. Men vi vet at dette ikke var tilfelle for alle forhistori­ske dyr. Analyser av knoklene til polare dinosaurer har vist at de vokste året rundt, noe som viser at disse dyrene ikke sov bort flere måneder av året.

Heldigvis for disse dyrene var det ikke fullt så kaldt ved polene den gang som det er i dag, men de var likevel utsatt for lange, mørke vintre. Dette var vanskelige forhold også for plantene, men noen herdige planter kunne gi naering til planteeter­ne. Dette var i sin tur godt nytt for kjøttetern­e, som da hadde flere byttedyr å jakte på.

«Heldigvis for disse dyrene var det ikke fullt så kaldt ved polene den gang som det er i dag»

 ??  ?? Lite utholdende­De fleste dinosaurer orket ikke å gå så langt. De var for tunge. I stedet for å trekke måtte de tilpasse seg til kulden. Naeringsri­k Tempeltree­t var en tøff plante som vokste i Antarktis. Den trivdes i kulden og var naeringsri­k føde for polare dinosaurer.
Lite utholdende­De fleste dinosaurer orket ikke å gå så langt. De var for tunge. I stedet for å trekke måtte de tilpasse seg til kulden. Naeringsri­k Tempeltree­t var en tøff plante som vokste i Antarktis. Den trivdes i kulden og var naeringsri­k føde for polare dinosaurer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway