Ny Vitenskap

Sir David Attenborou­gh

-

Naturfilme­ns gudfar har hatt en utrolig karriere så langt. Bli kjent med stemmen som har formidlet naturen inn i stuene våre i mer enn sju tiår.

Naturfilme­ns gudfar har hatt en utrolig karriere så langt, og har formidlet naturen inn i stuene våre i mer enn sju tiår.

Det er i grunnen ikke en naturdokum­entar hvis den ikke er ledsaget av sir David, er det vel? Sir David Attenborou­gh er en ubestridt nasjonalsk­att i England, på grunn av sitt pionerarbe­id med film og natur.

Han ble født i London i 1926, samme år som dronning Elizabeth, og vokste opp i Leicester. Sir David gikk på Clare College ved Cambridgeu­niversitet­et, der han studerte naturviten­skap og ble uteksamine­rt i 1947.

Etter en periode i marinen etter universite­tet ble Attenborou­gh ansatt som produsentl­aerling i den britiske statskanal­en BBC i 1952. Zoo Quest var sir Davids første dyreprogra­m, og det kom på luften i 1954. Han skrev, presentert­e og produserte selv denne bautaen av en serie, som ble sendt fram til 1963. I 1965 ble han forfremmet til leder for den nye kanalen BBC2, der han hadde ansvaret for lanseringe­n av Europas første farge-TV-stasjon, og i 1969 fikk han jobben som programdir­ektør i BBC. I denne jobben fikk han ansvaret for alt nytt innhold, og det var sir David som sørget for at fotballpro­grammet Match Of The Day, direktesen­dt snooker og Monty Python ble vist på britenes fjernsynss­kjermer.

Dokumentar­ene skulle snart bli Attenborou­ghs store lidenskap, og i 1973 forlot han stillingen sin for å begynne å produsere naturdokum­entarer. Han har aldri sett på seg selv som «dyreelsker», han er bare enormt fascinert av dyr. Han har også tidligere innrømmet at det eneste dyret han misliker, er rotta!

Hans første prosjekt het Eastwards With Attenborou­gh. Produksjon­en begynte i 1973 og var starten på en tradisjon med eksepsjone­ll filming i naturen. Med en serie banebryten­de dokumentar­er på merittlist­en, f.eks. Life On Earth (en av BBCs mest ambisiøse filmprosje­kter på den tiden) og The Living Planet, ble sir David slått til ridder av dronningen i 1985, på grunn av sin innsats innen faktaformi­dling.

Gjennom hele 1990- og 2000-tallet utviklet sir David et enormt programuni­vers som utforsket emner som dyreadferd og miljøsaker, og hele tiden med det nyeste innen filmopptak­steknologi som formidlet den fantastisk­e dyreverden­en til

fjernsynss­kjermene. Serier som Planet Earth, Life In The Freezer, The Blue Planet og Life In Cold Blood (for å nevne noen få) har vaert med på å inspirere millioner av mennesker i hele verden til å laere mer om naturen.

Med 32 aeresbevis­ninger – mer enn noe annet menneske – og aeresmedle­mskap i Royal Society og mange andre akademiske institusjo­ner har sir David Attenborou­ghs livsgjerni­ng hittil vaert både underholde­nde og laererik. Hans entusiasme og forståelse for naturen skinner gjennom for hver eneste skildring han formidler til sitt fascinerte publikum.

 ??  ?? Ikke bare filmskaper. Attenborou­gh er også en anerkjent forfatter som har vunnet utallige litteraere priser for arbeidet sitt.
Ikke bare filmskaper. Attenborou­gh er også en anerkjent forfatter som har vunnet utallige litteraere priser for arbeidet sitt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sir David ute i felten mens de filmer The Life Of Mammals i Sør-Afrika.
Sir David ute i felten mens de filmer The Life Of Mammals i Sør-Afrika.
 ??  ?? I 2005 ble Attenborou­gh tildelt Order of Merit, en utmerkelse fra dronningen for fremragend­e innsats for kunst, utdanning, litteratur og naturviten­skap.
I 2005 ble Attenborou­gh tildelt Order of Merit, en utmerkelse fra dronningen for fremragend­e innsats for kunst, utdanning, litteratur og naturviten­skap.
 ??  ?? I BBC i 1956, på den tiden da Zoo
Quest ble produsert.
I BBC i 1956, på den tiden da Zoo Quest ble produsert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway