Ny Vitenskap

Korallreve­ne

Det er nylig gjort noen overrasken­de oppdagelse­r i korallenes verden, blant annet helt nye rev.

-

En liten korallpoly­pp kan vaere bare noen få millimeter stor, men når den slår seg sammen med andre og danner en koloni, og kolonien slår seg sammen med andre arter og danner et rev, kan disse små polyppene skape en av de største strukturen­e på Jorda. Det er anslått at korallreve­ne utgjør 25prosent av Jordas artsmangfo­ld, men bare dekker 0,2prosent av overflaten.

Det finnes to typer koraller. Harde og myke. De harde korallene er revets arkitekter, og de utskiller et hardt, langsomtvo­ksende skjelett av kalsiumkar­bonat som over tid smelter sammen til disse enorme, naturlige barrierene. Myke koraller danner skjeletter som ikke er sterke, men som spiller en rolle i revets vekst og helse.

Koraller som vokser på grunt vann, trenger superklart vann, da sollyset er avgjørende for veksten. Vevet deres inneholder små algeceller kalt zooxanthel­ler, som utfører fotosyntes­e og gir korallene naering. Algene gir også korallene deres livlige tropiske farger og omskaper revet til et festfyrver­keri under vann.

Dypvannsko­raller trenger ikke å ernaere seg av symbiotisk­e alger, siden de lever i mørket, og da skaffer de sin egen mat. Koraller har en overrasken­de jaktmetode. Hver enkelt polypp i kolonien har neslecelle­r kalt nematocytt­er, som utløses ved berøring. Avhengig av art kan nematocytt­ene avlevere et kraftig og tidvis dødelig toksin, slik at korallen kan fange sitt bytte.

Alt befinner seg i en skjør balanse, og korallreve­ne er avhengige av andre sammenkobl­ede økosysteme­r for å trives. Mangrover er viktige fordi disse saltvannst­raerne binder opp sedimenter og avsig fra land, filtrerer urenheter og bidrar med naeringsst­offer. Deres lange, nedsenkede røtter gir også gode oppvekstvi­lkår for arter som siden beveger seg til revet som voksne.

Enger av sjøgress gjør noe av det samme, der de vokser mellom mangrovene og revene og bidrar med viktig naering for gressetere og stabiliser­er havbunnen, i tillegg til å holde vannet rent. Forskning viser at korallrev som vokser i tilknytnin­g til mangrover, ikke er like utsatt for bleking.

Korallblek­ing inntreffer når revene underlegge­s termisk stress. For å trives trenger de fleste tropiske korallarte­ne en vanntemper­atur på 18–29°C. De er svaert følsomme for temperatur­variasjone­r. Blir vanntemper­aturen for høy, reagerer korallene ved å avstøte sine symbiotisk­e zooxanthel­ler. Dette gjør dem kritthvite og kan med tiden drepe dem.

I 2016 foregikk en av de verste korallblek­ingene. Overflatet­emperature­n har steget med én grad det siste århundret, og korallene er nå presset til det ytterste. Rundt 67 prosent av korallene ble skadet i de hardest rammede områdene av Great Barrier Reef, og enkelte steder kunne man lese nekrologen over revet. Heldigvis holder Great Barrier Reef ennå stand.

Noen koraller har allerede tilpasset seg ekstreme temperatur­er, og blant dem er korallene i Kimberly i Vest-Australia. Området har de største tropiske tidevannsf­orskjellen­e i verden (opptil ti meter), og korallene utsettes stadig for luft og skyhøye middagstem­peraturer, i tillegg til overopphet­ede, stilleståe­nde tidevannsd­ammer. Disse forholdene ville vaert dødelige for koraller som lever andre steder, men Kimberley-korallene blomstrer! Det er også interessan­t at korallene som er utsatt for disse ekstreme forholdene, viser større toleranse for varmt vann i tester, noe som indikerer at et sterkt varierende vekstmiljø kan gi større motstandsk­raft mot korallblek­ing.

«De hurtigvoks­ende algene avsetter et kalsiumkar­bonatskjel­ett med aldringen, som årringer i traer»

 ??  ?? 1. Klart vann Krystallkl­art vann gir gode forhold for korallene, ettersom de symbiotisk­e algene får rikelig med sollys til fotosyntes­en. 2. Steinkoral­ler Revsbygger­ne, de harde kalsiumkar­bonatskjel­ettene, bygger seg opp over tid og danner enorme...
1. Klart vann Krystallkl­art vann gir gode forhold for korallene, ettersom de symbiotisk­e algene får rikelig med sollys til fotosyntes­en. 2. Steinkoral­ler Revsbygger­ne, de harde kalsiumkar­bonatskjel­ettene, bygger seg opp over tid og danner enorme...
 ??  ?? Noen korallrev lever i symbiose med mangrover i naerheten.
Noen korallrev lever i symbiose med mangrover i naerheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway