Ny Vitenskap

Globalt blikk

De ytre planetene i dette nyoppdaged­e systemet kan ha hav på overflaten.

-

Kort om siste nytt innen romfart, teknologi og forskning.

Trappist-1-systemet ligger 40 lysår unna og består av sju planeter med omtrent samme størrelse som Jorda i bane rundt en kjølig hvit dverg. Dettte systemet har tatt et nytt steg i retning av å etablere seg som vårt solsystems mest spennende nabo.

Vår egen stjerne er naermest eneansvarl­ig for alt liv på Jorda, men den utstråler også konstant dødelig stråling som kan utrydde livet både på land og i havet. Heldigvis beskytter Jordas tykke atmosfaere oss mot mesteparte­n av denne strålingen, men planetene i Trappist-1-systemet er kanskje ikke like heldige.

Ved hjelp av romtelesko­pet Hubble har forskere analysert UV-strålingen som sendes ut av stjernen Trappist-1, for å kartlegge skaden den utøver på planetene som omgir den. De indre planetene har trolig fått nok stråling til å miste 20 ganger mer vann enn alt havvannet på Jorda i løpet av de siste 8 milliarder årene, mest på grunn av at de går i ekstremt naere baner. Men de ytre planetene, som holder seg innenfor «gullhårson­en», der temperatur­ene er akkurat passe for at vann skal holde seg flytende, kan ha mistet mindre en tre ganger verdenshav­enes volum.

Hvis disse planetene har beholdt store mengder flytende vann, kan det vaere et tegn på at liv, hvor primitivt det enn måtte vaere, kan finnes i dette systemet.

 ??  ??
 ??  ?? Trappist-1 kan vaere vert for en variert gruppe planeter, akkurat som vårt solsystem.
Planet c
Planet d
Planet e
Trappist-1 kan vaere vert for en variert gruppe planeter, akkurat som vårt solsystem. Planet c Planet d Planet e

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway