Ny Vitenskap

MENNESKEHE­TEN UTVIKLER SEG ENNÅ

Arten vår fortsetter å utvikle seg gjennom naturlig utvalg, men kanskje ikke slik du venter deg.

-

En omfattende studie av data fra 215 000 individer antyder at ufordelakt­ige genvariant­er er blitt mindre utbredt hos menneskehe­ten, noe som betyr at mennesket fortsatt tilpasser og justerer genomet sitt.

For å kunne gjøre disse fascineren­de funnene har forskerne konsentrer­t seg om genetiske endringer som har oppstått over bare én og to generasjon­er, og testet 8 millioner felles mutasjoner for å identifise­re enhver evolusjona­er forandring.

Interessan­t nok oppdaget de bare to vesentlige eksempler på dødelighet­sbringende genvariant­er som er blitt mindre vanlige med tiden. Forskerne hevder at dette lave antallet viser at de fleste genvariant­er som fører til dødsfall senere i livet, allerede er blitt fjernet ved naturlig utvalg, og dette bringer et interessan­t spørsmål: En genetisk endring, som bare er nyttig sent i livet, etter at individet har produsert avkom, skulle vaere uvesentlig for evolusjone­n, ettersom individene har levd lenge nok til å føre genene sine videre.

Men med disse funnene er det blåst nytt liv i «bestemorhy­potesen», en teori der et langt liv gir barn og barnebarn bedre overlevels­esvilkår. Dessuten antyder funnene at dødelige, aldersrela­terte mutasjoner også kan ha en virkning tidligere i livet, men da spiller de en underordne­t rolle.

 ??  ?? Selv om vi er godt beskyttet mot naturens farer, fortsetter det utviklings­laeren kaller naturlig utvalg å forme arvestoffe­ne våre.
Selv om vi er godt beskyttet mot naturens farer, fortsetter det utviklings­laeren kaller naturlig utvalg å forme arvestoffe­ne våre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway