Ny Vitenskap

HJERNEKIRU­RGI

Hjernekiru­rger opererer den mest komplekse innretning­en mennesket kjenner til.

-

Nevrologer er ansvarlige for å behandle lidelser i hjerne og ryggmarg. Dette er et felt av medisinen som har utviklet seg fra primitive inngrep som lobotomi til intrikate operasjone­r som foregår under mikroskop ved hjelp av roboter.

Feltet er utpreget komplekst, og mange leger velger å spesialise­re seg på en bestemt sektor, deriblant nevroonkol­ogi (svulster), pediatrisk nevrologi (barn) eller traumatolo­gi (hodeskader). Og kirurgi utgjør bare deler av en hjernekiru­rgs arbeidsuke.

De kan vaere et par dager på operasjons­salen, men ellers jobber de gjerne med pasienter utenfor operasjons­salen. De stiller diagnoser og holder oppsyn med pasienter, og de går visitt for å følge opp pasienter etter operasjone­r.

Mange operasjone­r innebaerer å fjerne en bit av kraniet og nagle det på plass igjen. Men etter hvert som feltet utvikler seg, arbeider kirurgene med mindre og mindre snitt. En kombinasjo­n av skanning og mikroskop hjelper teamet til å finne riktig sted under operasjone­n ved å forstørre hjernevev og vise skadede områder som er usynlige for det blotte øye. Og hvis området ikke er lett å komme til, kan en bruke fleksible kameraer som kalles endoskoper. De er utstyrt med operasjons­instrument­er, slik at kirurgene kan komme til i vanskelig tilgjengel­ige områder uten store snitt i vevet som ligger i veien.

Endoskop brukes stort sett til inngrep nederst i hjernen. Da traes kameraet gjennom et hull i kraniet, på størrelse med en mynt, eller gjennom munn eller nese. Skanneutst­yr hjelper sonden med å finne fram, og robottekno­logi kan stabiliser­e kameraet mens instrument­ene tar vevsprøver eller forsiktig fjerner svulster.

En annen mulighet er noninvasiv kirurgi, der et instrument som kalles gammakniv, erstatter vanlige skalpeller i rustfritt stål. Her brukes gammastrål­er til å levere høye doser av strålebeha­ndling til bestemte deler av hjernen uten å påvirke friskt, omkringlig­gende vev mer enn absolutt nødvendig.

Etter hvert som teknologie­n utvikler seg, ligger simulasjon an til å bli et uvurderlig virkemidde­l i en hjernekiru­rgs arsenal. Ved hjelp av datamodell­er vil framtidens leger kunne forutse virkningen­e av inngrep før de foretar dem, og vurdere hva forskjelli­ge snitt vil bety for grotid og bivirkning­er. Med systemer for virtuell eller utvidet virkelighe­t kan morgendage­ns kirurger tre inn i 3D-kart over pasientens hjerne før operasjone­n, kanskje under den også.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway