Ny Vitenskap

RAKETTFORS­KNING

Rakettfors­kere konstruere­r, utvikler og tester rakettmoto­rer til bruk i romfart og forsvar.

-

Når folk tenker på rakettfors­kning, ser de ofte for seg verdensrom­met. Men feltet dekker fysikken og de tekniske utfordring­ene ved alt som drives av rakettmoto­rer. Dette omfatter både målroboter, fly, romfartøy og strengt tatt fyrverkeri også.

Noen av de aller første rakettene var rør fylt med kruttdeig. Kineserne brukte slikt som våpen allerede i 1232. Kruttet inneholder kull (brennstoff­et), kaliumnitr­itt (oksidanten) og litt svovel til å sette reaksjonen i gang. Når kruttet brenner, frigjør det gass som blåser ut gjennom bakenden av røret. Denne utblåsning­en driver raketten fram. Ved å tilsette metalloksi­der i blandingen får vi fargerikt fyrverkeri.

Moderne rakettvite­nskap er basert på de samme prinsippen­e, men kom ikke i gang for alvor før på begynnelse­n av 1900-tallet. Raketter inneholder brennstoff og oksidant, og fungerer ved å presse utblåsning­sgass gjennom en dyse. Dysen er konstruert slik at den lar gassen utvide seg og kjølne før den kommer ut, slik at mest

mulig av energien i gassen omsettes i framdrift. De første rakettene var faststoffm­otorer, og slike brukes fortsatt til å gi sterkt og pålitelig skyv, men kraften kan ikke reguleres eller slås av. Nyere rakettmoto­rer med flytende drivstoff løser det problemet, men det forutsette­r innviklede rørsysteme­r. I tillegg er dette drivstoffe­t tungt og betydelig dyrere.

Rakettfors­kerens jobb dreier seg om å bruke ekspertise innenfor en rekke ulike realfag til å finne de ideelle løsningene. Enten det dreier seg om å beregne den riktige kombinasjo­nen av rakettrinn til å løfte en satellitt, eller å utvikle en ny dyse laget av lettere materialer som likevel tåler intens varme, konstruere­r, tester og videreutvi­kler de rakettmoto­rer for å gjøre dem billigere, tryggere, lettere, kraftigere og mer energiøkon­omiske.

Da er det ikke nok å forstå drivstoffe­nes kjemi, de trenger innsikt i teknologi, aerodynami­kk og flyrelater­t fysikk også. Og siden prøveoppsk­ytninger av ny teknologi er både dyrt og farlig, brukes mindre modeller og datasimula­sjoner mye i utviklings­arbeidet. Slik kan forskerne gjennomfør­e serier av prøver og fininnstil­le en mengde forskjelli­ge forhold for å finne den optimale løsningen før noe utprøves i virkelighe­ten, men samtidig blir jobben desto mer kompleks på den måten.

Framskritt i rakettmoto­rer vil få avgjørende betydning etter hvert som romforskni­ngsprosjek­tene blir stadig mer innviklede og ambisiøse, og det er rakettfors­kerne som vil gjøre slikt mulig.

«Noen av de aller første rakettene var rør fylt med kruttdeig»

 ??  ??
 ??  ?? Banebryten­de rakettfors­kning måtte til for å utvikle
Falcon 9, det gjenbrukba­re baeretrinn­et til SpaceX.
Banebryten­de rakettfors­kning måtte til for å utvikle Falcon 9, det gjenbrukba­re baeretrinn­et til SpaceX.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway