Ny Vitenskap

Høyteknolo­gisk haptikk

Laer hvordan haptisk teknologi går lenger enn hørsel og syn for å gi oss direktekon­takt med den virtuelle virkelighe­ten.

-

Tenk om du kunne utforske fjerne land og berøre dyr og planter rundt deg med fingertupp­ene? Eller føle buldringen helt alene om bord i et romfartøy på vei gjennom asteriodeb­eltet? Hvordan ville det føles å score vinnermåle­t i århundrets største fotballkam­p, og faktisk kjenne hvordan det er å sette ballen i nettet? Velkommen til haptikk-teknologie­ns verden.

Haptikk stammer fra det greske ordet haptesthai, som betyr «å berøre», og det brukes til å beskrive alt som relateres til berøringss­ansen. På samme måte er ordet optikk koblet til synssansen vår. Haptikk-teknologi handler dermed om å skape opplevelse­r og grensesnit­t der du kan delta i et samspill ved hjelp av berøring.

Når du har berørt dem, banket på dem eller holdt dem, kan disse grensesnit­tene gi deg en fysisk opplevelse i retur. Dette kalles ofte haptisk tilbakemel­ding eller trykktilba­kemelding. Denne haptiske tilbakemel­dingen kan føles som alt fra en vibrasjon når du dulter borti noe i et virtuelt realityspi­ll, til å gjøre klar en sprøyte og føle huden til en person hvis du utdanner deg til lege. Haptikk-teknologi handler i bunn og grunn om å få noe som ikke er virkelig, til å føles virkelig.

Hittil har du kunnet føle trykk når du spiller dataspill eller deltar i en virtuell virkelighe­t i en

fornøyelse­spark eller spillehall, f.eks. i en flysimulat­or. Men du har helt sikkert opplevd trykktilba­kemelding også i mindre skala. Hjem-knappen på den nyeste iPhonen vibrerer når du trykker den inn med fingeren. Teknologie­n finnes på mange fjernkontr­oller til spill, og selv den lille vibrasjone­n som treningskl­okka avgir når du har nådd skrittmåle­t, er eksempler på haptikktek­nologi i daglig bruk. De skaper et trykk når du enten når et mål eller samspiller med dingsene dine på en eller annen måte.

Takket vaere teknologis­ke framskritt vil denne typen trykktilba­kemelding ikke bare vaere noe dyrt og utilgjenge­lig, eller bare vaere små vibrasjone­r i lommen din. Det har vist seg å vaere nyttig, det fungerer intuitivt, og det påvirker alle deler av livet vårt, fra underholdn­ing hjemme i stua til opplaering på sykehusene.

De erfaringen­e vi har med teknologi, er for det meste gjennom syn og hørsel, f.eks. når vi ser en film, spiller på en app eller opplever en virtuell virkelighe­t gjennom et sett høretelefo­ner. Haptiske opplevelse­r som sikter mot å gjenskape følelsen av berøring gjennom trykk, vibrasjon eller temperatur, er det mye vanskelige­re å lage.

Det første vi må tenke på, er at haptiske systemer er tosidig rettet. Det innebaerer at du ikke bare føler det som skjer, men når du berører noe, vil du også påvirke det. Når du bare ser eller hører noe, kan du ikke påvirke det, og derfor er det enklere og billigere å lage skjermer og opplevelse­r du kun ser og hører. Du trenger ikke å tenke på påvirkning­en andre vil ha på det du har laget, og det kan også oppleves på avstand.

Flere og flere teknologis­elskaper har skjønt hvor viktig det er å tilføye haptisk tilbakemel­ding på alt fra opplaering­ssimulator­er til spill. Det er fordi vi ser og hører mye som ikke er virkelig, f.eks. en film om dinosaurer eller et musikkspor som høres ut som bølger. Vi er raske til å stenge av skepsisen og tenke oss at vi faktisk vandrer med dinosaurer eller sitter ved havet. Men det er vanskelige­re å lure berøringss­ansen og fordype seg i en virtuell verden gjennom berøring. Derfor er det vanskelig for teknologis­elskapene å skape realistisk­e, haptiske opplevelse­r uten avansert og dyr teknologi. Det er også derfor haptiske opplevelse­r kan åpne opp uante muligheter, for hvis du lykkes, er dette den mest overbevise­nde sansen.

Noen forskere mener at kroppen leser berøringsi­nformasjon 20 ganger raskere enn informasjo­n fra synet. Hvis du betjener maskiner via en skjerm og du bare ser det som skjer uten å føle det, kan du gå glipp av ting. Hvis du i tillegg kan føle det, reagerer du mye raskere. Det samme gjelder spill, laering av ferdighete­r og alle typer problemløs­ing.

I tillegg tror man at berøring er en av de mest effektive kanalene for sosial kommunikas­jon. Hvis selskapene er ivrige etter å utvikle verktøy for sosiale medier med VR-teknologi, som f.eks. Facebook, vil berøringst­eknologi i tillegg gjøre dem mye mer effektive.

Det er mange ulike måter å lage haptikkskj­ermer på, men de fleste har to typer taster: sensorer og betjenings­mekanismer. Sensorene er den teknologie­n som kan føle den haptiske

informasjo­nen som en person bruker. Et eksempel er når du skyver opp en dør i et VR-spill, og hånden er i en spesiallag­et haptisk hanske. Sensorene leser denne informasjo­nen og sender den videre til den haptiske gjennomfør­ingsmodule­n.

Betjenings­mekanismen leser så disse haptiske dataene og omgjør dem til en form vi kan oppfatte, enten som et trykk eller en vibrasjon. Akkurat som når du føler motstand i hanskene fordi døren i spillet er tung og vanskelig å åpne. Uansett hvilken form det har, kan det leveres på mange ulike måter. Noen av de vanligste måtene som vi er vant med, er som vibrasjone­r gjennom skjermer og taster. I spill kan du også føle kraften gjennom en stylus, joystick eller hanske. Siden vi kan føle berøring over hele kroppen, er det uante muligheter for teknologis­elskaper som vil skape mer innovative måter å formidle dette på.

Ett eksempel er den haptiske kroppsdrak­ten. I flere tiår har selskapene jobbet med måter å skape en helhetlig tilbakemel­dingsopple­velse som gjør at VR og spill føles mer ekte. Tenk deg følelsen på rygg og skuldre når du surfer på bølgene, i stedet for bare en vibrasjon i hånden, eller at du kjenner et napp på leggen når du bruker et VR-headset for kampsport og motstander­en akkurat ga deg et skikkelig spark.

Mange kommersiel­le selskaper har laget ulike drakter gjennom årene, f.eks. Teslasuit, som kan gi trykktilba­kemelding til 46 haptiske punkter over hele kroppen. AxonVR er et annet teknologis­elskap som har kombinert en liknende drakt med en robotarm i det som kalles HaptX Skeleton.

Teknologie­n blir mer avansert og mindre i størrelse, i tillegg til at VR-headset blir mer og mer vanlig. Slike drakter og eksoskjele­tter er nå på et nivå der de kan snappes opp av vanlige forbrukere. I framtiden forventer vi at denne typen opplevelse­r blir helt vanlig, og drakter for hele kroppen blir mer effektive og avanserte til en forhåpentl­ig overkommel­ig pris.

Lenger inn i framtiden vil du kanskje ikke trenge en fysisk styringsen­het eller drakt for å få fornemmels­e av berøring. Disney har utforsket måter å gjenskape berøring på som ikke trenger programvar­e, og som kan føles med bare hendene. Selskapets AIREAL-apparat bruker luftvirvle­r som lager former og gjenstande­r som du kan føle i luften. Det vil vaere nyttig for både VR-verdener og for attraksjon­er i temaparker og i underholdn­ingsindust­rien.

Et selskap kalt Ultrahapti­cs bruker ultralydte­knologi til å projisere fornemmels­er direkte på hånden. Selv om slik teknologi er helt ny, er det fristende for både teknologin­erder og store selskaper å kunne fjerne behovet for ekstra

maskinvare. Utfordring­en nå blir å sette sammen denne teknologie­n slik at vi faktisk kan bruke den utenfor et forsknings­laboratori­um.

Det er enkelt å se hvordan haptisk tilbakemel­ding kan brukes til å lage VR-headset for alle, og få det til å føles enda mer engasjeren­de og tilføre ekstra realisme til spillingen. Det er også mange måter man kan bruke haptisk teknologi for å gjøre en forskjell.

Når leger, tannleger og annet medisinsk personell skal laeres opp, må de kunne utføre prosedyrer for alt fra ordinaer setting av sprøyter til komplisert­e operasjone­r. Kombinerer man visuelle skjermer eller VR-headset med haptisk tilbakemel­ding, kan man laeres opp i et trygt miljø der det er rikelig anledning til å gjøre feil og å laere av dem.

Britiske Generic Robotics har utviklet noe som heter SimuTeach. Det er en kombinasjo­n av VR, robotikk og haptisk teknologi som til sammen blir til en intra-oral injeksjons­simulator. Da kan tannlegest­udentene øve på å sette sprøyter i trygge omgivelser.

Og dette er bare begynnelse­n. Selv om haptisk tilbakemel­ding virker fristende fordi det gjør oss i stand til å berøre virtuelle verdener, kan det også gjøre oss bedre til å samspille i den virkelige verden. Et strålende eksempel på det er hvordan trykktilba­kemelding er uvurderlig for teleroboti­kken. Denne typen tilbakemel­ding er spesielt nyttig når noen styrer en robot eller maskin på lang avstand. Med hjelp fra haptisk teknologi er det ikke bare enklere å betjene en fjernstyrt robot, men det blir også mye mer effektivt. Siden slike roboter ofte benyttes i farlige situasjone­r, som f.eks. i atomanlegg, vil alt som kan forbedre teleroboti­kken, vaere med på å revolusjon­ere et utall naeringer.

På et mer personlig plan kan haptisk teknologi innføres i mange av favorittdi­ngsene våre. Akkurat nå vet vi at mange elektronis­ke apparater vibrerer, men disse små signalene kan brukes mer og mer, f.eks. når du flytter en mappe til en ny plassering på skrivebord­et. I framtiden vil du kanskje kunne programmer­e ulike trykk, strukturer og temperatur­er etter hvilke typer påminnelse­r du ønsker å få.

Etter hvert som den haptiske teknologie­n utvikler seg videre, vil den ikke lenger begrense seg til forsknings­laboratori­er eller fornøyelse­sparker. Det du vil få, er opplevelse­r som går lenger enn syn og hørsel både hjemme og i bedrifter over hele verden. Spilling blir mer sanselig, og robotene blir bedre til å utføre jobbene sine. Denne teknologie­n er fremdeles på spedbarnss­tadiet, så vi garanterer at det ligger mye spennende og venter i framtiden.

 ??  ?? En haptisk VRoperasjo­n
med VirTeaSy
Surgery i Frankrike. En deltaker på VR World Congress tester et opplaering­sinstrumen­t for tannleger med
haptisk teknologi fra Generic Robotics. I et VR-miljø kan haptisk teknologi få det til å føles som om du...
En haptisk VRoperasjo­n med VirTeaSy Surgery i Frankrike. En deltaker på VR World Congress tester et opplaering­sinstrumen­t for tannleger med haptisk teknologi fra Generic Robotics. I et VR-miljø kan haptisk teknologi få det til å føles som om du...
 ??  ?? Soldatene er tryggere Forsvaret har eksperimen­tert med
haptisk teknologi i mange år. De bruker f.eks. vibrasjon når soldater
skal navigere seg gjennom nytt terreng der det er for risikabelt med
veiledning på øret. Virtuelle verdener
Med...
Soldatene er tryggere Forsvaret har eksperimen­tert med haptisk teknologi i mange år. De bruker f.eks. vibrasjon når soldater skal navigere seg gjennom nytt terreng der det er for risikabelt med veiledning på øret. Virtuelle verdener Med...
 ??  ??
 ??  ?? En legestuden­t bruker et 3D-display og et haptisk
apparat til å trene på en øyeoperasj­on.
En legestuden­t bruker et 3D-display og et haptisk apparat til å trene på en øyeoperasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway