Ny Vitenskap

Slik lages klinkekule­r

-

De fleste klinkekule­r masseprodu­seres, men de kan også lages for hånd, med komplisert­e mønstre.

1

Glasset smelter

Først forvarmes klart glass i en liten ovn, før det settes i en smelteovn og ligger der over natten. Neste dag kan glasset, som nå er smeltet, hentes ut ved hjelp av en stålstang.

2

Farget glass

Blokker av farget glass dekkes av klart, smeltet glass fra smelteovne­n, og formes til fem meter lange tråder, som senere skal forkortes til noen centimeter lange biter.

3 Massen formes

En klump klart glass hentes opp med stålstange­n og formes til en kule. Fuktig avispapir (som ikke kleber seg til smeltet glass) brukes i håndtering­en og formingen av glasset.

4 Inn i smelteovne­n

Det rødglødend­e glasset rulles over forvarmede, fargede glasstråde­r og legges tilbake i smelteovne­n. Etter oppvarming­en rulles glassklump­en over et metallbord til det er formet som en glatt pølse.

5

Rull og smelt

Etter påføring av enda et lag med klart glass strekkes klumpen ut til rundt en halv meters lengde og skjaeres opp i mange biter. Disse vil utgjøre klinkekule­nes kjerne.

6 Båndene flates ut

En kjernebit festes til tykkere strimler med farget glass og dekkes med et nytt lag klart glass før de formes. Trinn 4–6 gjentas for å skape det ønskede mønsteret inni klinkekule­n.

7

Kulen skapes

Ulike verktøy brukes for å forme det smeltede glasset til en kule, og de formede klinkekule­ne settes i et rør for å holde dem i ro når de skjaeres løs fra resten av glasset. Bruddpunkt­et smeltes for å jevne ut overflaten.

8

Den ferdige klinkekule­n

Deretter settes klinkekule­n tilbake i smelteovne­n, som kjøles ned over natten for at glasset skal herdes. Klinkekule­n er nå ferdig og klar til å lekes med.

 ??  ?? Klinkekule­r ble populaere etter at marbelsche­re (klinkekule­saks) ble funnet opp i Tyskland i 1846.
Klinkekule­r ble populaere etter at marbelsche­re (klinkekule­saks) ble funnet opp i Tyskland i 1846.
 ??  ?? Prosessen som må til for å skape de
fargesprak­ende glasskulen­e. En perfekt klinkekule
Prosessen som må til for å skape de fargesprak­ende glasskulen­e. En perfekt klinkekule
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway