Ny Vitenskap

Det sene tunge bombardeme­ntet

-

En tumultuari­sk periode kan ha gitt opphav til livet på Jorda.

Ibegynnels­en da Jorda ble dannet for mer enn fire milliarder år siden, var planeten en smeltet steinverde­n med verken vann eller liv. Men da en mengde kometer kom svingende inn i solsysteme­t og kolliderte med de ulike verdenene, kan planeten vår ha fått det vannet den så desperat trengte.

Denne perioden er kjent som Det sene tunge bombardeme­ntet (STB) og skjedde for rundt

4,1 til 3,8 milliarder år siden. I løpet av denne perioden ble kometer fra det ytre solsysteme­t sendt innover i solsysteme­t hvor de krasjet inn i planetene og deres måner.

Bevis for STB kommer hovedsakel­ig fra Apollo-romferdene, som returnerte mange bergarter fra Månen. Noen av disse var smeltede nedslagsst­einer og ble datert til å vaere 3,8 til 4,1 milliarder år gamle. En slik opphoping av dateringer rundt denne bestemte tidsepoken tyder på en rekke nedslag på denne tiden. Ulike meteoritte­r har også gitt bevis for teorien.

Vi kan i dag fortsatt se spor av denne hendelsen andre steder, med mange synlige kratre som har vedvart etter STB. På Jorda er imidlertid de fleste av våre kratre fra denne tiden borte, da vår geologisk aktive verden har gjemt dem bort gjennom skifting av tektoniske plater og andre geologiske prosesser.

Det er ikke helt klart hva som forårsaket denne perioden. En av våre så langt beste teorier tar utgangspun­kt i bevegelsen­e til Jupiter og Saturn. Da disse kjempeplan­etene ble dannet i solsysteme­t vårt, befant de seg mye naermere Sola enn de gjør i dag. Deretter beveget de seg gradvis utover, for deretter å oppnå baneresona­ns med hverandre.

Dette forårsaket store tyngdefors­tyrrelser i solsysteme­t. En konsekvens av dette var at Neptun ble presset ut i en region med isete rusk som var til overs etter solsysteme­ts fødsel. Dette førte videre til at tusenvis av kometer og asteroider ble kastet innover i solsysteme­t. Planetene ble rett og slett bombardert. Planetenes baner stabiliser­te seg med tiden, og solsysteme­t vårt ble det relativt fredelige stedet det er i dag.

Dette er imidlertid ikke den eneste teorien for å forklare STB. Noen antyder at en forsinket dannelse av Uranus eller Neptun kan ha vaert årsaken, mens andre hevder at det aldri skjedde i det hele tatt. Funnene synes for øyeblikket å favorisere STB forårsaket av Jupiter, men livets opprinnels­e er fremdeles ikke avslørt.

 ??  ?? Opprinnels­e De fleste kometer befinner seg i dag i Kuiperbelt­et eller i Oorts sky i det ytre solsysteme­t. Oorts skyNoen beregninge­r tyder på at Oorts sky fortsatt har billioner av isete kometer. Vann Kometer med forekomste­r av is kan ha gitt vann til Jorda.
Opprinnels­e De fleste kometer befinner seg i dag i Kuiperbelt­et eller i Oorts sky i det ytre solsysteme­t. Oorts skyNoen beregninge­r tyder på at Oorts sky fortsatt har billioner av isete kometer. Vann Kometer med forekomste­r av is kan ha gitt vann til Jorda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway