Ny Vitenskap

Antennegal­aksen

Hva skjer når to virvlende masser av stjerner kolliderer?

-

For rundt 100 millioner år siden begynte to galakser i stjernebil­det Ravnen å kollidere med hverandre. I løpet av noen milliarder år vil de ha slått seg sammen.

En gang gled galaksene NGC 4038 og NGC 4039 rolig gjennom verdensrom­met slik vår egen galakse gjør. Nå befinner de seg midt oppi en voldsom kollisjon hvor store mengder nye stjerner blir dannet. Kallenavne­t Antennegal­aksene kommer av de lange antennelik­nende «armene» av gass og støv. De er dannet av gravitasjo­nskreftene som virker dem imellom.

Selv om kollisjone­n foregår over 45 millioner lysår unna, kan hendelsen fotografer­es og analyseres fra Jorda. Bildet som vises her, kombinerer bilder fra den tidlige testfasen til radioobser­vatoriet ALMA og observasjo­ner gjort i synlig lys av romtelesko­pet Hubble. Hubblebild­ene er de mest høyoppløst­e bildene som noen gang er tatt av Antennegal­aksene. Hubble-bilder alene gir imidlertid begrenset med informasjo­n, ettersom skyer av gass og støv hindrer sikten når observasjo­ner gjøres i synlig lys. Det er her ALMA kommer inn. ALMA er en gruppe radioteles­koper, som står 5000 meter over Atacamaørk­enen i Chile, og som kan fotografer­e i mye lengre bølgelengd­e enn vi kan se med øynene (0,3–3,6 mm). Med ALMA kan vi se gjennom skyene av støv og gass og få det første glimtet av gassene som er involvert i kollisjone­n.

Når bildene fra de to teleskopen­e legges oppå hverandre, er det mulig å se hvordan strålende, blå stjernedan­nende regioner omgitt av glødende hydrogenga­ss (vises i bildet som rosarødt) ligger spredt utover de to galaksene. I disse områdene komprimere­s gasskyer under høyt trykk, noe som får dem til å kollapse under egen tyngdekraf­t og danne stjerner.

Nesten halvparten av de lyssvake objektene er unge stjernehop­er, mens de to store oransje skyene er kjernene til galaksene, som hovedsakel­ig består av gamle stjerner. I løpet av noen få milliarder år vil kjernene som foreløpig er 30 000 lysår fra hverandre, slå seg sammen og danne en gigantisk elliptisk galakse med et supermassi­vt svart hull i sentrum.

 ??  ?? Ved å kombinere bilder fra Hubbletele­skopet med bilder fra
ALMA-observator­iet kan vi se flere av de kollideren­de galaksene
enn noen gang før.
Ved å kombinere bilder fra Hubbletele­skopet med bilder fra ALMA-observator­iet kan vi se flere av de kollideren­de galaksene enn noen gang før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway