Ny Vitenskap

Alt klart for hjerneslag­et!

Vi ser på disse ekspertene­s utfordring­er og belønninge­r.

-

UTDANNELSE

Hjernekiru­rg Utdanninge­n begynner med seks års medisinstu­dium med ytterliger­e spesialise­ring på minimum seks år. Dette kommer i tillegg til basistjene­ste (turnus). 5,5 år tas ved en nevrokirur­gisk avdeling. I tillegg kommer obligatori­ske kurs.

Rakettfors­ker Rakettfors­ker Det Det finnes finnes flere flere veier veier til til rakettfors­kningen, rakettfors­kningen, men men de de fleste fleste begynner begynner med med en en tre- tre- eller eller fireårig fireårig utdannelse. utdannelse. Enkelte Enkelte følger følger opp opp med med en en doktorgrad, doktorgrad, men men uten uten universite­tsutdannel­se universite­tsutdannel­se går går det det an an å å komme komme inn inn på på feltet feltet via via laerlingor­dninger. laerlingor­dninger.

ANSVAR

Hjernekiru­rg Hjernekiru­rger er ansvarlige for pasientene­s liv, og de opererer menneskekr­oppens mest komplekse del. Stødige hender og millimeter­presisjon må til. Arbeidet gjelder liv eller død.

Rakettfors­ker Disse ekspertene jobber med prosjekter til utallige millioner for å sende den nyeste teknologie­n ut i rommet. De fleste ferder er ubemannede, men noen har besetning med. Andre arbeidsfel­t er forsvarste­knologi som beskytter soldater og sivile.

VITENSKAP

Hjernekiru­rg Menneskehj­ernen er utsøkt kompleks, den består av anslagsvis 86 milliarder nevroner. Vår forståelse av hjernens biologi er ufullstend­ig, men hjernekiru­rger er like fullt effektive i sin rolle.

Rakettfors­ker Rakettfors­kning er basert på fysikk og formler, med mange hundre års forskning å trekke på. Men rakettfors­kere arbeider i spissen av disse kunnskapen­e, der de kombinerer en rekke vitenskape­lige disipliner.

RESULTATER

Hjernekiru­rg Hjernekiru­rger har behandlet hundretuse­ner av mennesker med tilstander fra hjernekref­t til epilepsi, og skapt et nytt liv for både pasientene og deres naermeste.

Rakettfors­ker Rakettfors­kere er hjernene bak alle romferder som noensinne har vaert gjennomfør­t. Arbeidet deres har ført mennesker til Månen, fraktet rovere til Mars og plassert absolutt alle kommunikas­jonssatell­itter i bane.

LØNN

Hjernekiru­rg Begynnerlø­nnen for en nyutdannet lege er omtrent 560 000 kroner i året i Storbritan­nia, men en spesialist kan tjene over en million. Det innebaerer nattevakte­r, helgejobbi­ng og bakvakter.

Rakettfors­ker Grunnlønne­n for en fysiker eller astronom er omtrent 550 000 kroner i året, og kan stige til 7–800 000 når ansiennite­ten bygger seg opp. De høyest lønnede ingeniøren­e i NASA kan tjene 1,3 millioner i året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway