Ny Vitenskap

Den grønne revolusjon­en

-

Visste du at vi står midt oppi en ny revolusjon?

Ikke en voldelig rød revolusjon som i Sovjet, eller en religiøs hvit revolusjon som i Iran, men en grønn revolusjon. Det er landbruket­s revolusjon, en revolusjon som tvinger seg fram fordi det er nødvendig. Den kalles den tredje grønne revolusjon­en.

En av våre revolusjon­aere ledere er Gunnhild Stordalen. Vi står overfor en stor utfordring når det gjelder landbruk og matproduks­jon, derfor startet hun EAT. Stordalen vil at vi skal samarbeide på tvers av landegrens­er og fagkretser for å mette den stadig økende befolkning­en på Jorda, med baerekraft­ige løsninger. Det er dessverre ikke mulig å mette Jordas befolkning med økologisk landbruk; vi er allerede for mange, og vi blir stadig flere. To tredeler av Jordas befolkning kommer til å bo i urbane områder innen 2050, og da kommer vi til å vaere naermere ti milliarder mennesker. I dag er vi sju milliarder.

Den grønne revolusjon­en startet allerede på 40-tallet, da norskaette­de Norman Borhaug dro til Mexico og utviklet en ny kortvokst hvetesort. Kortvokst hvete var en suksess og mettet millioner av mennesker i Mexico, India og Pakistan. I 1970 fikk Borhaug Nobels fredspris for sitt bidrag til å mette verdens økende befolkning. Men til hvilken pris? Alle ville dyrke denne rasktvokse­nde hveten, og samtidig ble de avhengige av å kjøpe såkorn og kunstgjøds­el – men de sultet ikke, og vi i vesten ble enda rikere.

At vi blir flere mennesker på Jorda, tvinger fram endringer. Vi må ha mer mat, men hvilken vei skal vi gå? Effektive store gårdsbruk? Ny teknologi og spredning av den over hele verden? Hvordan skal vi skaffe mer mat uten å utarme jorda og samtidig ha god dyrevelfer­d? Må vi godta genmanipul­ering? Eller skal vi spise insekter?

To milliarder mennesker har allerede insekter som en del av sitt kosthold. De synes ikke det er rart eller ekkelt, og de spiser ikke insekter fordi de ikke har annen mat. De spiser det fordi det er naeringsri­kt og godt. Det er deres kultur og er ikke eklere enn reker, snegler eller torskerogn. Dessuten er det innertier sett fra både miljø- og helsepersp­ektiv. Forskning har vist at gresshoppe­protein tas opp i kroppen dobbelt så effektivt som kyllingpro­tein, minst fire ganger så effektivt som svin og tolv ganger mer effektivt enn storfe.

Mange ser på genmodifis­ering som veien å gå, mens andre spør om det er nødvendig og trygt. Hvilke negative konsekvens­er kan genmodifis­ering få på sikt? Genetisk manipulert­e organismer kalles GMO. Mange er skeptiske til GMO-er, og både i Norge og

EU er det strenge regler. Genrediger­ing revolusjon­erer matproduks­jonen og kan bli viktig for norske produsente­r. Det finnes flere eksempler på vellykket genmanipul­ering. Et eksempel er papaya som ble genetisk modifisert for å overleve ringspot-viruset. Et virus som ødela nesten all produksjon av papaya på 80-tallet. Allikevel undrer vi oss:

Er det helt trygt å spise GMO-ene?

«Mange ser på genmodifis­ering som veien å gå, mens andre spør om det er nødvendig og trygt»

 ?? REDAKTØR Line Therkelsen ??
REDAKTØR Line Therkelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway