Ny Vitenskap

Insekter til middag?

-

Med en verdensbef­olkning i hurtig vekst øker også

behovet for mat. Kan insekter vaere løsningen?

Vi lever i en spennende verden, en løfterik verden full av oppfinnels­er og muligheter. Men vi lever også i en verden i betydelig forandring, som blant annet preges av en befolkning i hurtig vekst. Hvis denne veksten fortsetter i samme takt som nå, vil det bo naermere 10 milliarder mennesker på Jorda i 2050.

Å mette en voksende og stadig mer kravstor befolkning kommer til å kreve en dramatisk økning i matvarepro­duksjonen. Det anslås at produksjon­en vil måtte økes med 70 prosent, og da er jo spørsmålet hvordan? Kan vi ikke bare gjøre det vi allerede gjør, men i større omfang? Det enkle svaret på det er nei.

Ressurser som landareale­r, hav, vann og energi er allerede begrensede, og bare de landområde­ne som brukes for å oppretthol­de husdyrnaer­ingen, legger et enormt press på miljøet, for ikke å nevne virkningen det har med tanke på forurensni­ng. Denne naeringen slipper faktisk ut mer drivhusgas­ser enn alle fly, tog og biler til sammen.

På toppen av det kommer nedgangen i naturressu­rser, som et resultat av landbruksp­roduksjon og landområde­r reservert for husdyrhold, med regnskogen i Amazonas som et ypperlig eksempel. Beitemark utgjør nå 70 prosent av det tidligere skogkledde landområde­t, og matproduks­jon dekker mye av det resterende arealet. Og sist, men på ingen måte minst, må man tenke på dyrenes velferd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? For tiden spiser 2 milliarder mennesker verden over
omkring 1900 insektarte­r.
For tiden spiser 2 milliarder mennesker verden over omkring 1900 insektarte­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway