Ny Vitenskap

Framtidens gårdsdrift

Landbruksi­ngeniører bruker teknologie­n til å fø på den voksende befolkning­en.

-

Landbruksi­ngeniører utvikler teknologie­n for

å fø på den voksende befolkning­en.

Lurer du noen gang på hvordan frukt og grønnsaker kommer seg fra åkeren til butikken? Enten vi nyter papayaens tropiske smak fra Hawaii, eller koser oss med dampet spinat fra Vest-Asia, er det landbruksi­ngeniørene vi kan takke for at vi kan få tak i mat fra andre siden av jordkloden. Disse spesialist­ene har ansvar for å håndtere de enorme utfordring­ene knyttet til å fø på stadig flere mennesker ved bruk av begrensede landressur­ser.

I 1960-årene produserte hver gårdbruker nok mat til omtrent 26 mennesker. På grunn av økende etterspørs­el produserer dagens gårdbruker­e på verdensbas­is nok til 155 personer. Men i 2050 estimeres det at Jordas befolkning kan nå 9,8 milliarder, og matproduks­jonen må økes med 70 prosent for å mette alle de ekstra munnene. Men når det røyner på, vil landbruksi­ngeniørene hjelpe jordbruker­ne å øke avlingene med kreative løsninger.

Innen 2050 forutser man at framskritt innenfor landbrukst­eknologi vil gjøre hver gårdbruker i stand til å fø på 265 mennesker. Arbeidet med å endre måten vi dyrker mat på er begynt, fra moderniser­ing av plantenaer­ing og design av nye måter å oppbevare mat på til optimalise­rte løsninger for innendørs vekst. Man håper at disse tiltakene vil gi oss en mer baerekraft­ig framtid ved å øke matsikkerh­eten, redusere det globale behovet for dyrkbart land og minske avskoginge­n. ettersom det gir mindre svinn av frø, gjødsel, drivstoff, tid og ikke minst penger.

De fleste moderne gårder bruker nå GPS-styrte traktorer, i tillegg til en lang rekke sensorer som måler jordkvalit­eten. Ved å registrere temperatur, fuktighet og naeringsda­ta kan hele åkre kartlegges med tanke på avlingens avkastning, slik at gårdbruker­ne kan justere sin praksis og forbedre områder med dårlige vekstvilkå­r. For eksempel kan mer vann og gjødsel utporsjone­res til slike områder, mens mengden kan minskes der det allerede vokser svaert godt.

Dataene som genereres innenfor presisjons­landbruket, brukes over hele verden for å optimalise­re gårdsbruk, fra å forutsi det beste tidspunkte­t for innhøsting eller forberede seg på utbrudd av utøy og sykdommer før de gjør dype innhogg i avlingen. Menneskehe­tens raskt voksende befolkning gir oss en mengde nye utfordring­er. Det kan bli et stort problem å skaffe nok mat til alle disse ekstra menneskene med de dyrkbare landområde­ne vi nå har til rådighet. Vertikalt landbruk er en av de tilrettela­gte løsningene som er utviklet for å håndtere dette problemet. Ved å dyrke avlinger i plassbespa­rende lag kan man utnytte plassen vertikalt, og dyrke oppover i stedet for utover, og dermed øke produktivi­teten i et landbrukso­mråde fire til seks ganger. Denne innovative

 ??  ??
 ??  ?? Akvaponisk­e systemer kan dyrke fram både fisk og planter samtidig.
«Det forutses at framskritt innenfor landbrukst­eknologi vil gjøre at hver gårdbruker
kan gi mat til 265 mennesker»
Akvaponisk­e systemer kan dyrke fram både fisk og planter samtidig. «Det forutses at framskritt innenfor landbrukst­eknologi vil gjøre at hver gårdbruker kan gi mat til 265 mennesker»
 ??  ?? Hydroponis­ke systemer (t.h.) er mer effektive, produktive og allsidige sammenlikn­et med dyrking i jord.
Hydroponis­ke systemer (t.h.) er mer effektive, produktive og allsidige sammenlikn­et med dyrking i jord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway