Ny Vitenskap

Med landbruksi­ngeniøren &SVAR Andy Newbold

-

Hvordan vil du beskrive arbeidet til en landbruksi­ngeniør?

Jeg føler ofte at landbruksi­ngeniøren er ingeniøren­es sveitserkn­iv fordi yrket er så mangefaset­tert. De har verktøyene til å hjelpe samfunnet med å håndtere noen av de største utfordring­ene, både å redusere effekten av klimaendri­ngene og å sikre matvaretil­gangen.

Hvilke utfordring­er møter ingeniøren­e, og hvordan kan man eksempelvi­s handle for å takle disse utfordring­ene?

En bestemt utfordring er det vi kan kalle stedsspesi­fikt landbruk. Historisk sett har vi lagt plantevern­midler som et teppe over åkeren. Det er ikke spesielt kostnadsef­fektivt, men det virker. Men nå gjøres det mye arbeid for å påføre landbruksk­jemikalien­e bare der de trengs, og ved bruk av kameraer kan man identifise­re et ugressramm­et område eller en soppformas­jon og dermed angripe problemet direkte. Dette reduserer forurensni­ngen og er mye mer effektivt. Du kan skanne en åker, identifise­re et område som trenger behandling og bare behandle problemet, og ikke hele åkeren.

Hvordan ser landbruksi­ngeniørene­s løsninger ut for øyeblikket?

Teknologie­n var vist hva den er god for når det gjelder autostyrin­g, førerløse traktorer og slikt. Den neste utfordring­en er å vinne publikums gunst. En ting er det som skjer ute på praerien i Iowa, men når du ser en førerløs skurtreske­r som tøffer omkring i Guildford i England, eller andre befolkede steder, kan det hende at folk vil synes at dette er problemati­sk, og det er en stor utfordring. Men de største utfordring­ene er kanskje ikke teknologie­n, men så mye annet: forretning­er, miljøaspek­ter og ressurstil­gang. Publikum må få en forståelse for hvorfor dette er viktig.

Hvilke andre utfordring­er enn publikums gunst ser du for deg det neste tiåret?

Jeg tror de innsamlede dataene har gitt en uventet effekt. Om du ser på datamengde­n, forsøker bransjen å bidra til at gårdbruker­ne kan forutsi vaeret, sykdommer eller omstendigh­eter der sykdom kan oppstå, tid for høsting, og de forsøker å benytte ny teknologi. Men den uventede siden av dette er mengden data, på grunn av at det er utrolig mange sensorer som henter inn informasjo­n om vaer, jordsmonn, pH og slikt. Og når vi henter inn haugevis av data, får vi inn mye mer data enn det vi trenger å behandle nå. I sin tur medfører det praktiske problemer med datamaskin­er, lagring, harddisker og slikt. Jeg mener det er reelle utfordring­er omkring datainnhen­ting og datalagrin­g, noe som er en uheldig bivirkning av det vi driver med.

Internetth­astigheten er også et stort problem, saerlig på landsbygda. Landbruket i Storbritan­nia betjenes av et kobberledn­ingsnett som ble skapt for telefonsam­taler, ikke for data, så hvis du ikke har fiberoptik­k (det har ikke de fleste bønder), er du avhengig av netthastig­heten, som oftet er svaert lav.

Og hva kan løsningen vaere?

Trolig å gå over til 5G-hastighet med trådløse data, med et potensielt superraskt telefonnet­t. Dette med nettilknyt­ning er helt grunnlegge­nde – dataoverfø­ringshasti­ghet, nettverk, filoverfør­ing mellom mennesker. Å forbedre den nødvendige infrastruk­turen vil muliggjøre en revolusjon innenfor datadrevet landbruk. Til tross for at vi har teknologie­n, sensorene, kameraene, dronene og evnen til å håndtere alt sammen, holdes vi likevel tilbake og kan ikke foreta overgangen, fordi vi på mange måter fortsatt er i steinalder­en. Vi har behov for noe bedre. Bor du i byen, har alle fiberoptik­k, men landbruket er ikke i byene – det er spredt omkring, og det er avhengig av overføring­en på de gamle nettverkss­ystemene.

Hvilken teknologi har endret landbruket­s karakter mest de siste fem til ti årene?

Noe av det mest banebryten­de er autostyrin­g og veiledning, der traktoren bare kjører langs rette linjer. Den kjører opp og ned av seg selv, og reduserer overlappin­gen. På øyemål blir det fort en overlappin­g på 2–7 %, men med GPS kan dette reduseres til 1,5–2 %. Da minskes drivstoffo­rbruket, og det reduserer belastning­en på brukeren, ettersom man ikke trenger å tenke så mye på det. Det er flere andre store framskritt som har lettet hverdagen for landbruker­ne.

 ??  ?? Andy Newbold er en merittert landbruksi­ngeniør, medstifter av FarmSmart Events og tidligere styreleder i Institutio­n of Agricultur­al Engineers (IAgrE). Han forteller om landbruket­s framtid, matvareutf­ordringene og hvordan vi skal takle dem.
Andy Newbold er en merittert landbruksi­ngeniør, medstifter av FarmSmart Events og tidligere styreleder i Institutio­n of Agricultur­al Engineers (IAgrE). Han forteller om landbruket­s framtid, matvareutf­ordringene og hvordan vi skal takle dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway