Ny Vitenskap

Miljøets helter: Norman Borlaug

Mannen som reddet en milliard mennesker fra hungersnød­en.

-

Bli kjent med Norman Borlaugs utrolige liv og hans arbeid for å mette en milliard sultne mennesker.

Der han trakk en harv over et karrig jorde i sommervarm­en, med en sele spent over brystet, var neppe dr. Norman Borlaug en helt vanlig forsker. I 1944 forlot han en behagelig tilvaerels­e med et hyggelig familieliv i Delaware, for å innkvarter­e seg i en rotteinfis­ert lagerbygni­ng ved en hveteåker i Mexico. Han kunne bare kjøre inn til byen én gang i uken og levde under ubehagelig­e forhold, der den dårlige vannkvalit­eten førte til jevnlige tilfeller av dysenteri blant befolkning­en.

De neste seksten årene viet han livet sitt til å løse problemene med hveteprodu­ksjon som hjemsøkte landet, og laere opp en hel generasjon unge forskere, for dermed å forandre landbruksp­roduksjone­n over hele verden. Borlaug gikk fra å vaere en bondesønn fra Iowa til å føre an i Den grønne revolusjon­en, og hans hengivne innsats for å få bukt med hungersnød reddet utallige liv i hele verden.

Fra sjuårsalde­ren hadde Borlaug arbeidet på familiens gård i Iowa, der han tilbrakte dagene med jakt, fiske og husdyrhold, i tillegg til å laere om dyrking av mais og havre. Skolegange­n hans var begrenset til en bygdeskole med bare ett rom og én laerer i Howard County, men med dette beskjedne utgangspun­ktet klarte han likevel å forandre verden.

Han ble uteksamine­rt fra University of Minnesota i 1937, og i fritiden arbeidet han for arbeidsled­ige i statlige prosjekter. Han begynte å arbeide som mikrobiolo­g hos DuPont i Wilmington i Delaware, opprinneli­g for å forske på industriel­le plantevern­midler og konserveri­ngsmidler, men laboratori­et hans ble omgjort til en forsknings­stasjon etter angrepet på Pearl

Harbor i 1941. Han arbeidet for USAs vaepnede styrker til 1944, da han takket ja til en stilling som genetiker og plantepato­log, i ledelsen for Cooperativ­e Wheat Research and Production Program i Mexico.

I hele landet fant Borlaug karrig jord der alle naeringsst­offer var gått tapt etter århundrer med pløying. Prosjektet hans søkte å skape kornsorter som besvarte utfordring­ene det lokale jordsmonne­t bød på. Han begynte å

utforske potensiale­t i dyrkingen av en hvetesort som var motstandsd­yktig mot «hveterust», en sykdom som kunne ødelegge avlingene. Etter 20 år lyktes Borlaug i å skape en høyverdig, sykdom sresistent hvetesort som skulle revolusjon­ere den globale matproduks­jonen fullstendi­g.

Frøene som ble skapt, var et mirakel. De kunne gi en avling på to- eller tregangere­n av det alminnelig­e når man brukte kunstgjøds­el. Men Borlaug var ikke tilfreds med å bare arbeide på åkeren og i laboratori­et, han begynte også med humanitaer­t arbeid for å spre den nye sorten for å stagge hungersnød over hele kloden.

Hans oppdagelse­r og nyvinninge­r førte til en oppsiktsve­kkende vekst i den globale landbruksp­roduksjone­n i 1960-årene. Denne revolusjon­en førte til at land som Bangladesh, India og Pakistan kunne forebygge sult og dessuten skaffe seg en fortjenest­e på kornekspor­t. Borlaugs arbeid reddet millioner av mennesker fra hungersnød­en.

Han døde i Dallas i Texas i 2009, 95 år gammel, og han har utvilsomt reddet flere liv enn noen annen i historien.

«Vi skal laere dere å gjøre opprør. Ikke med skytevåpen og kniver, men med vitenskap og teknologi.» NORMAN BORLAUG

 ??  ?? Dr. Norman Borlaug viser fram noen aksav sin livreddend­e, kryssavled­e hvete.
Dr. Norman Borlaug viser fram noen aksav sin livreddend­e, kryssavled­e hvete.
 ??  ?? Norman Borlaug gir «tommel opp» da han mottar vitenskaps­medaljen for 2004 av USAs president George W. Bush.
Norman Borlaug gir «tommel opp» da han mottar vitenskaps­medaljen for 2004 av USAs president George W. Bush.
 ??  ?? En jordbruksa­rbeider viser fram korn fra Borlaugs hvete ved et forsknings­anlegg i Ciudad Obregón, Sonora, Mexico.
En jordbruksa­rbeider viser fram korn fra Borlaugs hvete ved et forsknings­anlegg i Ciudad Obregón, Sonora, Mexico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway