Ny Vitenskap

Fytoplankt­onets betydning

-

Glem hvalen, haien og kjempeblek­kspruten. Det er de minste levende organismen­e på de blå dybder som gjør at livet på kloden vår fungerer som det skal.

Fytoplankt­on er som en definisjon av begrepet «det beste fås i små pakker». Kort fortalt er de fleste av disse skapningen­e som driver omkring i havet, mikroskopi­ske, encellede plantelikn­ende organismer som fotosynt etiserer. De finnes både i saltvann og i ferskvann og er utbredt i alle verdenshav­ene. De lever i den eufotiske sonen (det øverste laget i havet), der det er rikelig med sollys. Det er så mange av dem at om du fylte en brusboks med havvann, ville du trolig ha samlet opp så mange som 75–100 millioner enkeltplan­kton.

I denne rikholdige suppen av havvann, sammen med fytoplankt­onet, finner man dyreplankt­on, som er bitte små dyr, noen av dem er på larvestadi­et på veien til å bli langt større dyr, mens andre vil forbli ørsmå. All plankton er ute av stand til å svømme mot havstrømme­ne og driver dermed omkring på bølgenes nåde. Men det finnes områder med ekstra store forekomste­r av fytoplankt­on, vanligvis der det veller opp kaldt vann fra dypet, som bringer med seg livsviktig naeringsri­kt vann til overflaten.

Fytoplankt­on er avgjørende for livet på Jorda, og det vil vaere vanskelig å forestille seg en verden uten dem. De små skapningen­e danner grunnlaget for hele naeringsne­ttet i havet, der de gjennom fotosyntes­e omdanner sollys til energi og utgjør maten til små filterspis­ere og beitere, som i sin tur spises av større dyr, blant annet fisken som havner på våre tallerkene­r. Fytoplankt­on er dessuten viktig for atmosfaere­n, fordi de står for produksjon­en av 50 prosent av Jordas oksygen. De er også viktige karbonfang­ere som henter karbondiok­sid fra atmosfaere­n. Dette tar fytoplankt­onet med seg til havbunnen når det dør. I flere millioner år har plankton (sammen med andre havorganis­mer og organiske forbindels­er) bygget seg opp lagvis på havbunnen, og de kan under intenst trykk og høy varme omdannes til naturgass eller olje.

 ??  ?? Noen typer fytoplankt­on er biolumines­cente, dvs. de gløder i mørket. Her ser vi at de glødernår de blir forstyrret.
Noen typer fytoplankt­on er biolumines­cente, dvs. de gløder i mørket. Her ser vi at de glødernår de blir forstyrret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway