Ny Vitenskap

Iskjempene

Forskere er ivrige etter å sende et romfartøy tilbake til Uranus eller Neptun. Hvorfor?

-

Bli bedre kjent med Uranus og Neptun, og finn ut hvorfor forskere er så ivrige etter å sende et romfartøy tilbake til Uranus eller Neptun.

Dersom du reiser til utkanten av solsysteme­t, kan du få deg litt av en overraskel­se. Nesten helt ytterst finner du to såkalte «iskjemper». Dette er verdener som er større enn steinplane­ter og mindre enn gasskjempe­r. Deres forenklede betegnelse, iskjemper, forteller ikke hele sannheten om disse komplekse verdenene, som vi først nå begynner å forstå. Velkommen til Uranus og Neptun.

Kun ett romfartøy har noen gang besøkt disse to planetene: Voyager 2-sonden. Det var i 1986 og 1989. Voyager 2 benyttet seg av en sjelden oppstillin­g av planetene som bare inntreffer én gang hvert 176. år. Sonden fløy forbi gasskjempe­ne Jupiter og Saturn, før den besøkte Uranus og Neptun. Selv om disse to planetene har status som to av de åtte store planetene i solsysteme­t, er vår kunnskap om dem begrenset. Kunnskapen kommer hovedsakel­ig fra den korte forbiflyvn­ingen for 30 år siden, i tillegg til bakke- og romobserv asjoner gjort naer Jorda.

Avstanden til Uranus og Neptun fra Jorda –

2,7 milliarder og 4,3 milliarder kilometer i gjennomsni­tt – har gjort disse to verdenene vanskelig å utforske. Akkurat nå planlegger forskere ved NASA å reise tilbake til en eller begge disse planetene. Begge er interessan­te, men bare én av dem vil sannsynlig­vis bli valgt for naermere studier, med en oppskytni ngsdato rundt 2030–2031. Det er av spesiell interesse å sende en sonde inn i atmosfaere­n til en av planetene, slik vi gjorde med Galileo-sonden som besøkte Jupiter i 1995.

Det er god grunn til å reise tilbake, fordi både Uranus og

Neptun – som har over 14,5 og 17 ganger Jordas masse – fortsatt skjuler mange hemmelighe­ter.

For eksempel utstråler Uranus nesten like mye varme som den absorberer fra Sola, noe som betyr at den mangler en sterk intern varmekilde, i motsetning til de andre ytre planetene. Og vi vet ikke helt hvorfor den gjør det. I Neptuns tilfelle er månen Triton utrolig spennende. Triton er muligens en dvergplane­t som er stjålet

fra Kuiperbelt­et lenger ut i solsysteme­t. Ved å studere denne månen på naert hold kan vi avsløre dens opprinnels­e og muligens utforske et Kuiperbelt­e-objekt (KBO).

Navnet «iskjemper» er litt misvisende – det er relativt lite fast is i dem i dag. Disse iskjempene inneholder høye nivåer av tyngre grunnstoff­er, som oksygen, karbon og nitrogen, som trolig er de nest mest vanlige grunnstoff­ene i Sola. Da planetene ble dannet, var grunnstoff­ene sannsynlig­vis samlet i frossen form eller blandet inn i vannis. Gasskjempe­ne, slik som Jupiter og Saturn, har fått sine navn på grunn av de store mengdene hydrogen- og heliumgass i lagene sine, sannsynlig­vis samlet fra støv- og gasskiven som omga den unge Sola.

Inni hver av de to iskjempene tror vi det er en steinkjern­e av jern og nikkel som er fra en halv til flere ganger Jordas masse. Omkring deres kjerner antas det å vaere ishav av metan, vann og ammoniakk. Likevel begynner vi først nå å forstå hva som skjer i disse regionene.

I dag vil du ha vanskelig for å hevde at Uranus og Neptun er isete i tradisjone­ll forstand. Temperatur­ene i disse planetene kan nå tusenvis av grader, men trykket er rundt 100 000 ganger Jordas trykk. Derfor bli vann og andre forbindels­er knust inn i en «superionis­k» fase, hvor de verken er faste eller vaeske. Noen atomer, som oksygen, er i hovedsak frosset, mens andre, for eksempel hydrogen, beveger seg med høye hastighete­r. Dette gir noen underlige regioner.

Forskerne hevder at trykket og temperatur­en er så intens at det kan regne diamanter inni disse planetene. Forskerne har etterlikne­t denne prosessen på Jorda og har produsert diamanter på noen få nanometer. Men i Uranus og Neptun kan prosessen vare i millioner av år og produsere større diamanter.

Det meste av planetenes masse består av en varm, tett vaeske av «is», mens Jupiter og Saturn hovedsakel­ig er gigantiske baller av hydrogenog heliumgass. Det ser ut til at iskjempene må danne seg under ganske presise omstendigh­eter etter at gasskjempe­ne har sugd til seg annet materiale. Og selv da må iskjempene klare å vokse seg store nok til å omgi sin steinkjern­e med gass. Likevel er iskjemper overrasken­de nok en av de vanligste typene eksoplanet­er.

Videre studier av Uranus og Neptun er ikke bare viktige for å forstå vårt eget solsystem. Samtidig som vi er interesser­t i å vite hva som gjør disse verdenene så annerledes, vil vi også vite hvorfor så mange andre planetsyst­emer har iskjemper. Det finnes også planeter som er litt mindre (omtrent ti ganger Jordas masse), kjent som mini-Neptuner. En romferd til en av disse iskjempene ville gi oss en kavalkade av vitenskap. Det er mange som håper at et slikt oppdrag vil skje snart.

 ??  ??
 ??  ?? Hva slags sonder kan vi sende for å studere disse mystiske verdenene?
Hva slags sonder kan vi sende for å studere disse mystiske verdenene?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway