Ny Vitenskap

Planetaris­ke tåker

-

En stjernes død kan skape intrikate kosmiske gasskyer.

Til tross for deres navn har faktisk ikke planetaris­ke tåker noe med planeter å gjøre. De er skall av gass som dannes når mindre stjerner (de mellom 0,8 og 8 ganger Solas masse) går tomme for hydrogenbr­ensel å fusjonere. Etter hvert som fusjonen avtar, blir stjernens kjerne ustabil. Da krymper den sammen og blir stadig varmere. Dette setter i gang fusjonen av helium til tyngre atomer som karbon og oksygen. Strålings trykket fra denne andre syklusen med fusjon fører til at stjernens ytre lag utvides, og stjernen blir til en rød kjempe.

Når heliumet er brukt opp, er ikke stjerner med lav masse varme nok til å fortsette å fusjonere enda tyngre grunnstoff­er. Strålingst­r ykket fra heliumfusj­onen skyver den røde kjempens ytre lag utover i rommet og skaper skyliknend­e skall av gass. Stjerneres­ten som forblir i midten av skyen – stjernens kjerne – avgir stråling som ioniserer de omkringlig­gende gassene. Det er dette som gjør at vi kan se slike planetaris­k tåker.

Planetaris­ke tåker varer ikke lenge, sett i en kosmisk tidsskala. Etter ca. 10 000 år avkjøles stjernekje­rnen som er igjen, til den ikke lenger sender ut nok energi til å ionisere den omkringlig­gende skyen. Da blir tåken usynlig for oss.

 ??  ?? Massive skallDet er anslått at hver av Katteøyetå­kens gass-skall inneholder like mye masse som alle planetene i vårt solsystem til sammen. Sommerfugl­tåken, NGC 6302 Gass og støv som er utstøtt fra en døende stjerne, raser utover verdensrom­met i over 965 600 km/t og danner denne «sommerfugl­en» som strekker seg to lysår. Ultrafiole­tt stråling som strømmer fra stjernekje­rnen, gjør at gassene lyser. Konsentris­ke skyerDe distinkte skallene i Katteøyetå­ken antas å ha blitt dannet da den sentrale stjernen utstøtte sin masse i en serie av pulser 1500 år fra hverandre.Hvordan ble dette virvlende mønsteret avgass og støv dannet? Stjernekje­rnePlaneta­riske tåker omgir restene av døende stjerner. Mange av disse restene er utrolig varme, ettersom kjernen til den tidligere røde kjempen fortsetter å trekke seg sammen. Kompleks dannelse Katteøyetå­ken var blant de første planetaris­ke tåkene som ble oppdaget av astronomer, og er en av de mest komplekse vi kjenner til. Spirograft­åken, IC 418Denne planetaris­ke tåken er rundt2000 lysår unna Jorda. Dette kunstig fargede bildet viser ionisert nitrogen i rødt og oksygen i blått. Opprinnels­en til dens intrikate spirografl­iknende mønstre er ikke godt forstått. Ionisering­Stråling fra stjernekje­rnen overfører energi til gassmoleky­ler i tåken. Det gjør at de sender ut høyenergis­ke fotoner og gløder i forskjelli­ge farger, avhengig av hvilke grunnstoff­er som er der. Katteøyetå­ken
Massive skallDet er anslått at hver av Katteøyetå­kens gass-skall inneholder like mye masse som alle planetene i vårt solsystem til sammen. Sommerfugl­tåken, NGC 6302 Gass og støv som er utstøtt fra en døende stjerne, raser utover verdensrom­met i over 965 600 km/t og danner denne «sommerfugl­en» som strekker seg to lysår. Ultrafiole­tt stråling som strømmer fra stjernekje­rnen, gjør at gassene lyser. Konsentris­ke skyerDe distinkte skallene i Katteøyetå­ken antas å ha blitt dannet da den sentrale stjernen utstøtte sin masse i en serie av pulser 1500 år fra hverandre.Hvordan ble dette virvlende mønsteret avgass og støv dannet? Stjernekje­rnePlaneta­riske tåker omgir restene av døende stjerner. Mange av disse restene er utrolig varme, ettersom kjernen til den tidligere røde kjempen fortsetter å trekke seg sammen. Kompleks dannelse Katteøyetå­ken var blant de første planetaris­ke tåkene som ble oppdaget av astronomer, og er en av de mest komplekse vi kjenner til. Spirograft­åken, IC 418Denne planetaris­ke tåken er rundt2000 lysår unna Jorda. Dette kunstig fargede bildet viser ionisert nitrogen i rødt og oksygen i blått. Opprinnels­en til dens intrikate spirografl­iknende mønstre er ikke godt forstått. Ionisering­Stråling fra stjernekje­rnen overfører energi til gassmoleky­ler i tåken. Det gjør at de sender ut høyenergis­ke fotoner og gløder i forskjelli­ge farger, avhengig av hvilke grunnstoff­er som er der. Katteøyetå­ken
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway