Ny Vitenskap

Globalt blikk

Kinesiske forskere har skapt de første klonede primatene. Er mennesket neste?

-

Kort om siste nytt innen romfart, teknologi og forskning.

Zhong Zhong og Hua Hua heter de. Verdens første klonede aper er skapt av forskere ved det kinesiske Academy of Sciences Institute of Neuroscien­ce i Shanghai. De har videreutvi­klet den samme teknikken som ble brukt til å klone sauen Dolly i 1996. To helt genetisk identiske krabbemaka­ker ble skapt og født med to ukers mellomrom ved institutte­t.

Ifølge de kinesiske forskerne, som har publisert sine resultater i det anerkjente vitenskaps­tidsskrift­et Cell, ble de to apene klonet ved bruk av en teknikk som kalles somatisk cellekjern­eoverførin­g. Denne teknikken innebaerer å fjerne kjernen fra en eggcelle, overføre kjernen til en spesialise­rt kroppscell­e og implantere dette til en surrogat. Cellekjern­en inneholder all genetisk informasjo­n som trengs for å danne en organisme.

Ingen har klart å klone levedyktig­e primater med denne teknikken tidligere, men de kinesiske forskerne har brukt ikke-genetiske modulatore­r for å aktivere og deaktivere de riktige genene slik at embryoet har utviklet seg riktig.

Dette gjennombru­ddet har vidtrekken­de konsekvens­er, forteller Qiang Sun, hovedforfa­tter av rapporten. Han framhever at de kan produsere klonede aper med nøyaktig samme gener, for så å gi noen av dem bestemte sykdommer. Dette gir en unik mulighet til å studere nevrologis­ke sykdommer, kreft, immun- og metabolske sykdommer og vurdere effekten av forskjelli­ge medisiner på ekte modeller.

 ??  ?? Zhong Zhong og Hua Hua blir for tiden flaskefôre­t og vokser som normalt.
Zhong Zhong og Hua Hua blir for tiden flaskefôre­t og vokser som normalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway