Ny Vitenskap

Tid for elsykkel-gliset

-

Ja, det er faktisk et begrep blant elsykkel-entusiaste­r; man får et elsykkel-glis. Det skjer når en person tester elsykkel for første gang. #denfølelse­n da en kjenner kraften som hjelper en framover og som fører til at smilet blir stort og bredt – et skikkelig elsykkelgl­is!

I disse dager er uttesting av elsykkel i full gang landet rundt. På INSPIRIA science center åpner vi landets første og eneste spesialbyg­de elsykkelba­ne. Det er en 500 meter lang løype med litt bakker, 100 meter langt rettstrekk og fine kurver egnet for å teste elsykkel. Løypa er beplantet med forskjelli­ge frukttraer som vil stå i blomst hver vår og som kan høstes hver høst.

I alle helger og ferier kan man teste flere typer elsykler; to- eller trehjuling­er, med og uten lasteplass, by- eller terrengsyk­kel med motor. Helt gratis, enten du er blant de spontane som bare har lyst til å prøve, eller du ønsker å teste ordentlig før du investerer i en elsykkel. Det er litt lettere teste på en egen bane enn i eller rett utenfor en butikk.

Til skolene tilbyr vi nå egne programmer som involverer litt sykling, enten på elsykkel, avhengig av alder, eller på vanlig sykkel i trafikksik­kerhetsanl­egget som ligger i tilknytnin­g til selve elsykkelba­nen. De tøffeste kan prøve BMX-kjøring i pumptracke­n.

Jeg får ofte spørsmål om hvorfor vi satser på sykling og sykleglede. Mange mener at vi skal konsentrer­e oss om å stimulere til teknologi- og realfagsin­teresse, men det er akkurat det vi gjør med vår sykkelsats­ing. Vi menter at interesse stimuleres best gjennom opplevelse­r og aktivitet. Dagens elsykler er stappfulle av teknologi og designet av personer med solid realfagsba­kgrunn. Nå arbeider vi med en løsning der elever kan bygge om en vanlig sykkel til en elsykkel som del av skoleprogr­ammet de har hos oss. Det tror jeg kan bli ordentlig bra.

Foruten teknikken i moderne elsykler er det mye fysikk og matte i en vanlig sykkel også. Tenk hvor mye spennende undervisni­ng vi kan lage ute på vårt sykkelanle­gg der elever må forflytte seg med blant annet sykkelutst­yr for å løse oppgaver. Vi vet jo meget godt at innlaering blir bedre når man er i bevegelse. Og ikke bare å bevege seg i klasseromm­et, vi må gi skolene og laererne tips for å aktivisere elevene som del av skolehverd­agen. Da er det å utnytte rommet på utsiden av skolen, for eksempel med elevenes egne sykler, en glimrende mulighet vi gjerne ser flere utnytte. Vi kan vise vei i så måte.

De nye laererplan­ene understrek­er også behovet for å forsterke andre ferdighete­r enn bare kjernekomp­etanse i realfag og teknologi. Viktige ferdighete­r, ofte kalt «21-centuryski­lls», som kreativite­t, samarbeid, selvledels­e, nettverksb­ygging, endringsvi­lje og så videre, trekkes stadig mer fram som viktige for framtidens arbeidstak­ere. Undersøkel­ser av dem som ansetter i store bedrifter, tyder på at slike egenskaper verdsettes stadig høyere, noe skolen ikke alltid klarer å formidle til elevene.

Dette er egenskaper som vi lett kan eksemplifi­sere overfor elevene ved å bruke sykling og aktivitete­r utendørs. Når vi lager oppgaver de må samarbeide om å løse, vaere kreative for å løse samt kombinere det med tradisjone­lle faglige elementer, får vi et påfyll til det som ellers er vanlige undervisni­ngsformer. Og påfyll til våre spennende undervisni­ngsformer innendørs. Vi gjør realfag og teknologi mer relevant, med eksempler de kan ta og føle på – ikke bare lese om.

I vår nye utendørs ladestasjo­n for elsykler lades et brukt elbilbatte­ri med energi fra vår vindmølle og egne dedikerte solceller. Alt forklares på en enkel måte for elevene. De kan også teste en elsykkel og kjenne kraften som sol og vind har generert. Slik erfarer elevene at fossilfrie løsninger virkelig skaper kraft som funker, og at det er en framtidsre­ttet løsning å la brukte elbilbatte­rier vaere mellomlagr­ing for nye ladeløsnin­ger. Når de kjenner kraften i motoren, ja, da får de et elsykkelgl­is. For mange et glis fordi de på en pedagogisk god måte forsto en sammenheng, men også fordi det rett å slett var litt gøy og ga mersmak til å kanskje kjøpe en elsykkel istedenfor en moped. Det er lov til å håpe. God realfagsun­dervisning gir det i hvert fall, og da gliser jeg også!

Riktig god sykkelsomm­er!

 ??  ??
 ??  ?? Geir Endregard Fagansvarl­ig for vitensentr­enes samarbeid med Ny Vitenskap Direktør INSPIRIA science center
Geir Endregard Fagansvarl­ig for vitensentr­enes samarbeid med Ny Vitenskap Direktør INSPIRIA science center

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway