Ny Vitenskap

NY JAKT PÅ EKSOPLANET­ER

-

De nyeste teleskopen­e har gjort sine første observasjo­ner i jakten på beboelige eksoplanet­er.

I vinter gjorde teleskopen­e kalt Exoplanets in Transits and their Atmosphere­s (EXTRA), de siste tilskudden­e ved ESOs La Silla-observator­iet i det nordlige Chile, sine første vellykkede observasjo­ner. EXTRA vil konsentrer­e seg om de mindre stjernene, altså røde dverger, som man regner med er den vanligste sorten i universet. De utgjør så mye som 70 prosent av stjernene i galaksen vår. Man antar at disse stjernesys­temene kan romme planeter på størrelse med Jorda.

Tre 0,6-meters teleskoper utgjør EXTRA, som skal brukes i letingen etter potensielt beboelige planeter i stjernesys­temene. Hvert teleskop overvåker lyset som mottas fra disse stjernene, og gjenkjenne­r variasjone­r i lysstyrke som kan antyde at det går planeter i bane rundt dem. Lyset sammenlikn­es deretter med lyset fra fire andre referanses­tjerner. Så mates dataene gjennom optiske fibre inn i en naer-infrarød spektrogra­f, en metode som kalles differensi­al-fotometri. Denne skiller seg fra overføring­s-metoden, som vanligvis benyttes i rombaserte teleskoper, og benytter referanses­tjerner i ulike farger for å håndtere forstyrrel­sene fra jordatmosf­aeren, slik at presisjone­n økes dramatisk.

Man håper at eksoplanet-kandidaten­e som identifise­res av EXTRA, kan studeres grundigere gjennom neste generasjon­s teleskoper, for eksempel ESOs Extremely Large Telescope, som for tiden er under bygging. Disse teleskopen­e vil snart kunne benyttes til å analysere eksoplanet­enes sammensetn­ing og egenskaper, og sammenlikn­e dem med Jorda. Slik skal vi kartlegge potensiale­t deres for å romme liv slik vi oppfatter det.

Jose-Manuel Almenara, et medlem av forskertea­met, forklarer de spennende muligheten­e disse kjempemess­ige romskanner­ne byr på: «Med EXTRA kan vi også arbeide med noen av de grunnlegge­nde spørsmålen­e om planetene i galaksen vår. Vi håper å kunne finne ut hvor utbredt disse planetene er, hvordan systemer med flere planeter oppfører seg, og hvilke forhold som førte til at de ble skapt.

 ??  ?? Bakkebaser­te teleskoper krever optimale atmosfaeri­ske forhold i jakten på eksoplanet­er.
Bakkebaser­te teleskoper krever optimale atmosfaeri­ske forhold i jakten på eksoplanet­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway